Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
včera 19. septembra 2024 o 19:05
Čas čítania 1:03

Slovenské domácnosti si priplatia za plyn. Vláda pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to budú potrebovať najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa hovorkyne ministerstva hospodárstva nie je možné definitívne povedať sumu, o koľko bude cena plynu rásť.

  • Zvýšené ceny plynu a tepla sa dotknú niektorých domácností. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR preto pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu.
  • Ministerstvo vysvetlilo, že výsledná cena plynu pre domácnosti závisí nielen od ceny komodity, ale aj od prepravných nákladov a ďalších zložiek, ktoré Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR aktuálne posudzuje.

Citát: „MH SR dlhodobo upozorňuje na to, že pre zlý stav verejných financií, ktoré sme zdedili po bývalých vládach, nebude možné udržať kompenzácie vysokých cien energií pre všetky domácnosti a časti domácností sa dotknú zvýšené ceny plynu a tepla,“ uviedla hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík. Dodala, že práve pre limitovanie nárastu cien na budúci rok robí rezort všetko pre to, aby zabezpečil cenovo výhodný plyn z východu.

Širší kontext: Hovorkyňa dodala, že ešte nie je možné definitívne povedať sumu, o koľko bude rásť cena pre domácnosti a aj v samotnej prognóze Inštitútu finančnej politiky (IFP), na ktorú sa opozícia odvoláva, je jasne uvedené, že ide iba o technický predpoklad.


MH SR zároveň deklarovalo, že pripravuje systém pomoci s cenami energií pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. O výške a štruktúre tejto pomoci rezort stále rokuje s Ministerstvom financií SR, ako aj s ďalšími štátnymi inštitúciami.


Poslanec Národnej rady SR za hnutie Slovensko Július Jakab spolu s lídrom hnutia Igorom Matovičom vo štvrtok informovali o tom, že slovenské domácnosti čaká v budúcom roku najväčší nárast cien plynu v histórii, a to o 30 %. Dozvedeli sa o tom na základe analýzy IFP, ktorá bola zverejnená vo štvrtok.

Prečítaj si aj tieto články:

17. septembra 2024 o 14:45 Čas čítania 0:43 AKTUÁLNE: Základná sadzba DPH sa z 20 % zvýši na 23 %. DPH za základné potraviny bude naopak nižšia AKTUÁLNE: Základná sadzba DPH sa z 20 % zvýši na 23 %. DPH za základné potraviny bude naopak nižšia
18. septembra 2024 o 15:41 Čas čítania 0:56 Vláda zníži DPH na gastro. Opatrenie bude stáť až 110 miliónov eur Vláda zníži DPH na gastro. Opatrenie bude stáť až 110 miliónov eur
18. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 0:51 Je to zlodejstvo a parazitovanie, písal Taraba v roku 2021 o zvyšovaní DPH. Popísal 5 negatív, ktoré to spôsobí Je to zlodejstvo a parazitovanie, písal Taraba v roku 2021 o zvyšovaní DPH. Popísal 5 negatív, ktoré to spôsobí
Sporák, plyn
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Späť
Zdieľať
Diskusia