Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
dnes 29. septembra 2024 o 13:50
Čas čítania 0:37

Slovákov najviac trápia tieto ochorenia. Ročne zabijú až 25-tisíc ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Problémom je aj zanedbaná prevencia.

  • Na Slovensku ročne zomrie na kardiovaskulárne ochorenia približne 25-tisíc ľudí, úmrtnosť aktuálne prevyšuje kombináciu prípadov úrazov a rakoviny.
  • Dve tretiny úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia súvisia so srdcovým zlyhaním.
  • Až 40 % všetkých úmrtí súvisí nielen so samotnými kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale aj so zanedbanou prevenciou.

Citát: „Srdcové zlyhávanie je vážny stav, keď srdce nedokáže účinne pumpovať krv do celého tela. Môže byť spôsobené infarktom myokardu, neliečeným vysokým krvným tlakom či inými faktormi,“ vysvetlil Peter Mečiar z kardiologickej ambulancie nemocnice vo Zvolene.

Širší kontext: Kľúčové je podľa kardiológa zníženie rizikových faktorov, medzi ktoré patrí vysoký krvný tlak, nezdravá strava, fajčenie, nedostatok pohybu či nadmerný stres. Srdcovocievne ochorenia sú často podmienené aj geneticky. Najúčinnejší spôsob, akým možno znížiť ich výskyt, je podľa odborníkov prevencia.

Le​kár odporúča pravidelne monitorovať hodnoty krvného tlaku a cholesterolu. Pre pacientov so srdcovými ochoreniami je dôležité dodržiavať liečebný režim vrátane kontroly hmotnosti, sledovania príjmu soli a pravidelných lekárskych kontrol.

Prečítajte si aj tieto články:

12. septembra 2024 o 9:30 Čas čítania 7:45 Erik pracuje ako sanitár: Pľuvance, kopance a päste dostávam bežne. Kto myslí na peniaze, môže dať výpoveď (Rozhovor) Erik pracuje ako sanitár: Pľuvance, kopance a päste dostávam bežne. Kto myslí na peniaze, môže dať výpoveď (Rozhovor)
31. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:48 Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja
27. júna 2024 o 9:30 Čas čítania 10:20 Zajedáš emócie jedlom? Kompenzácia pocitov nás dostane do bludného kruhu. Nutričná koučka radí, ako z neho von (Rozhovor) Zajedáš emócie jedlom? Kompenzácia pocitov nás dostane do bludného kruhu. Nutričná koučka radí, ako z neho von (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia