Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
dnes 3. októbra 2024 o 9:44
Čas čítania 1:03

Robert Fico žaluje šéfredaktora Aktualít za knihu o jeho kariére. Žiada ospravedlnenie aj finančnú náhradu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ficovi vadí použitá fotka na titulke knihy.

  • Premiér Robert Fico podal žalobu na šéfredaktora portálu Aktuality Petra Bárdyho pre jeho knihu Fico – Posadnutý mocou.
  • Fico kritizuje použitie svojej fotografie na obálke knihy, pričom tvrdí, že má výsostné právo rozhodovať o tom, ako bude s jeho obrazom nakladané.
  • Fico zároveň žaluje aj vydavateľa knihy, spoločnosť Ringier Slovakia Media. V žalobe žiada od oboch ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100-tisíc eur.

Prečo je to dôležité: Viacerí vládni predstavitelia na čele s premiérom označujú Aktuality ako „nepriateľské médium“. Žaloba môže byť pokusom o zastrašenie novinárov, ktorí sa venujú politickým témam.

Citát: „Budem ďalej pokračovať v tom, čo robím takmer tri desaťročia – v žurnalistike, a spoločne s redakciou Aktuality.sk, ale aj s mnohými skvelými novinármi z ďalších slovenských médií budeme poukazovať na problémy v štáte, kritizovať politikov, šéfov inštitúcií a vo verejnom záujme zverejňovať overené informácie,“ píše Bárdy. 

Širší kontext: Kniha má vyše 300 strán a obsahuje desiatky fotografií, no podľa Fica je obálka hlavným dôvodom žaloby. Bárdy je presvedčený, že neporušil zákon, a verí v spravodlivý súdny proces.

3. októbra 2024 o 13:00 Čas čítania 2:58 Firma podnikateľa spájaného s oligarchom Bödörom bude rekonštruovať úrad vlády, vyhrala miliónovú súťaž Firma podnikateľa spájaného s oligarchom Bödörom bude rekonštruovať úrad vlády, vyhrala miliónovú súťaž

Podľa Bárdyho sa nenávisť Fica voči novinárom väčšie ako v minulosti. „Tá situácia sa u Fica zmenila po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po voľbách 2020, keď sa mu rozpadla strana a hrozil mu politický zánik. Ficova budúcnosť bola takmer nulová. Napriek tomu, že od neho odišiel Pellegrini a založil si Hlas, Fico nepoľavil, práve naopak, začal hľadať novú voličskú základňu. Prebral preto rétoriku radikálneho voliča a začal sám seba radikalizovať. On už nemá inú možnosť, ak chce oslovovať tento typ voličov, musí používať tvrdý slovník a tvrdú rétoriku,“ povedal Bárdy v rozhovore pre Refresher.

Kniha Fico - Posadnutý mocou.
Kniha Fico - Posadnutý mocou. Zdroj: aktuality.sk
Späť
Zdieľať
Diskusia