Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
včera 10. októbra 2024 o 15:27
Čas čítania 0:42

Nelichotivé výsledky pre Slovensko. Ženám platíme v priemere o 15 % menej ako mužom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nádejou pre Slovensko môže byť smernica EÚ o rovnakom odmeňovaní, ktorá musí byť prenesená do Zákonníka práce do 7. júna 2026.

  • Na Slovensku je rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v práci vyše 15 %, v rámci EÚ je to 13 %. Značné rozdiely v odmeňovaní sú najmä v regiónoch.
  • Upozornila na to advokátska kancelária Fairsquare na základe údajov Eurostatu. Zdôraznila, že ženy a muži by mali mať právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu alebo porovnateľnej hodnoty.
  • Situáciu môže zlepšiť smernica EÚ o rovnakom odmeňovaní, ktorá musí byť prenesená do Zákonníka práce do 7. júna 2026.

Citát: „Zákonník práce už od roku 2007 stanovuje, že mzdové podmienky musia byť dohodnuté bez akejkoľvek diskriminácie podľa pohlavia,“ uviedla advokátska kancelária. Doplnila, že rovnako sa to týka aj miezd podľa geografického rozdelenia.

Širší kontext: Odborník na pracovné právo z advokátskej kancelárie Marián Mészáros vysvetlil, že po novom sa nebudú môcť zamestnávatelia pýtať uchádzačov na odmeny, ktoré dostávajú v súčasnom zamestnaní. Ďalej budú musieť zabezpečiť, aby pracovné inzeráty a názvy pracovných miest boli rodovo neutrálne.

Zamestnanci budú môcť zase požiadať o informácie o individuálnej úrovni odmeny s členením podľa pohlavia alebo rovnakej pracovnej kategórie. Tieto informácie im bude musieť zamestnávateľ poskytnúť do dvoch mesiacov od požiadania.

10. septembra 2024 o 15:49 Čas čítania 0:57 Tabuľka: V týchto 10 štátoch EÚ sa najlepšie zarába. Oproti Slovákom majú občania niektorých krajín štyrikrát väčšie platy Tabuľka: V týchto 10 štátoch EÚ sa najlepšie zarába. Oproti Slovákom majú občania niektorých krajín štyrikrát väčšie platy
Domov
Zdieľať
Diskusia