Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
dnes 14. októbra 2024 o 8:45
Čas čítania 0:44

Slováci si musia splniť dôležitú zimnú povinnosť. Za neskontrolovanie komína im hrozia vysoké pokuty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zanedbanie revízií komínov či spotrebičov môže viesť k požiarom a veľkým finančným škodám.

  • Každý, kto používa kachľovú pec alebo krb na vykurovanie, by mal aspoň raz za rok skontrolovať a vyčistiť komín.
  • Pre spotrebiče s pevným palivom s výkonom nad 50 kW sú potrebné dve kontroly ročne. Zanedbanie tejto povinnosti môže viesť k pokutám až do výšky 331 eur.
  • Ak sa komín alebo spotrebič používajú prvýkrát, mení sa druh paliva alebo sa vykonajú stavebné úpravy, je nevyhnutné zabezpečiť revíziu komína. Rovnako tak po požiari alebo pri podozrení na poškodenie komína, upozorňuje Užitočná Pravda.

Prečo je to dôležité: Pravidelné kontroly komínov a revízie sú podstatné na zaistenie bezpečnosti domácností a prevenciu pred požiarmi. Ak sa zanedbajú, môže dôjsť k výrazným škodám, ktoré poisťovňa nemusí úplne preplatiť. Navyše, zvyšovanie cien plynu a DPH priamo ovplyvňuje rozpočty domácností, čo je dôležité v aktuálnom období zdražovania.

Širší kontext: Zanedbanie revízií komínov a spotrebičov môže viesť k požiarom, čo v zime spôsobuje najviac škôd. Neodborná montáž, nesprávne umiestnenie vykurovacích zariadení a poruchy elektroniky sú ďalšie bežné príčiny požiarov.

Poisťovne môžu pri uplatňovaní poistného plnenia zohľadňovať stav komína, pretože stav komína je častou príčinou požiarov.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

19. septembra 2024 o 19:05 Čas čítania 1:03 Slovenské domácnosti si priplatia za plyn. Vláda pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to budú potrebovať najviac Slovenské domácnosti si priplatia za plyn. Vláda pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to budú potrebovať najviac
14. septembra 2024 o 12:45 Čas čítania 1:11 PREHĽAD: Slováci si opäť museli priplatiť. Ceny potravín, energií či tabaku sa pre rastúcu infláciu znova zdvihli PREHĽAD: Slováci si opäť museli priplatiť. Ceny potravín, energií či tabaku sa pre rastúcu infláciu znova zdvihli
10. júla 2024 o 10:00 Čas čítania 0:31 Za elektrinu môžeš zaplatiť menej. Vládny úrad prichádza so zásadnou zmenou Za elektrinu môžeš zaplatiť menej. Vládny úrad prichádza so zásadnou zmenou
Domov
Zdieľať
Diskusia