Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
14. septembra 2024 o 12:45
Čas čítania 1:11

PREHĽAD: Slováci si opäť museli priplatiť. Ceny potravín, energií či tabaku sa pre rastúcu infláciu znova zdvihli

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Inflácia sa aktuálne pohybuje na úrovni 2,8 %.

  • Inflácia na Slovensku v auguste vzrástla na 2,8 % z júlových 2,6 % a priblížila sa tak k najvyšším hodnotám tohto roka. 
  • Zdražovanie mohli spotrebitelia cítiť pri potravinách, energiách, alkoholických nápojoch, tabaku či doprave.

Najvýznamnejší vplyv na rast inflácie mali vyššie ceny v odbore potraviny s nealko nápojmi o 3,2 %. Nárast cien pritom najviac ovplyvnili najmä drahšie oleje a tuky (o 14 %) a tiež vyššie ceny chleba a obilnín (o viac ako 5 %) či cukru a cukroviniek (o takmer 7 %). Ďalšie významné potravinové položky - mäso, ako aj mlieko, syry a vajcia sa medziročne zvýšili o menej ako 2 %. Lacnejšie ako vlani sa v auguste predávalo len ovocie. 

V odbore bývanie s energiami, ktorý je najvýznamnejšou zložkou vo výdavkoch domácností, pretrváva medziročne len minimálne zvýšenie cien, aktuálne to v auguste bolo 0,6 %. V rámci jednotlivých zložiek tohto odboru bol rast cien vodného a stočného či tepelnej energie kompenzovaný mierne tlmiacim účinkom zlacňovania imputovaného nájomného a pevných palív.


Významný vplyv na infláciu mal naďalej aj rast cien v odbore doprava, aktuálne najmä pre prudší rast cien dopravných služieb o takmer 17 %. Nedokázali ho kompenzovať ani medziročne výrazne lacnejšie pohonné látky o viac ako 8 %.


Ceny sa v porovnaní s júlom zvýšili v šiestich z 12 odborov, a to v rozsahu od 0,3 % v odbore alkoholických nápojov a tabaku až do 1,3 % v prípade cien v odbore dopravy.
Najväčší vplyv na medzimesačný rast priemerných cien mali najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov.

Oproti júlu zdraželi o 0,6 %, čo bolo výrazne viac ako priemerný medzimesačný rast cien potravín od začiatku roka. Nárast cien sa dotkol siedmich z deviatich sledovaných potravinových položiek, predovšetkým však ovocia, ďalej mlieka, syrov a vajec, ale tiež olejov a tukov, či cukru a cukroviniek. Lacnejší však bol chlieb a obilniny, ako aj zelenina.

Prečítaj si aj tieto články:

4. septembra 2024 o 9:20 Čas čítania 0:50 Vláda neplánuje štátnym zamestnancom zvyšovať platy. Odborári hrozia štrajkom aj protestami v uliciach Vláda neplánuje štátnym zamestnancom zvyšovať platy. Odborári hrozia štrajkom aj protestami v uliciach
14. augusta 2024 o 6:40 Čas čítania 1:18 PRIESKUM: Každý piaty Slovák nedokáže vyžiť z výplaty, ukázal prieskum. Nespokojní sú najmä mladí ľudia PRIESKUM: Každý piaty Slovák nedokáže vyžiť z výplaty, ukázal prieskum. Nespokojní sú najmä mladí ľudia
21. augusta 2024 o 18:10 Čas čítania 0:36 Vláda predstavila stratégiu, ako bude bojovať s vysokými cenami potravín. Slovákom má pomôcť webstránka, iné opatrenia neplánujú Vláda predstavila stratégiu, ako bude bojovať s vysokými cenami potravín. Slovákom má pomôcť webstránka, iné opatrenia neplánujú
Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia