Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. októbra 2024 o 11:10
Čas čítania 1:05

Slovákov čaká pred zimou dôležitá povinnosť. Úrad radí, aby nezabudli vykonať údržbu komína a kotla

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Údržba môže znížiť riziko požiaru.

  • Hasičský a záchranný zbor radí, že pred vykurovacou sezónou je potrebné vykonať údržbu komína a vykurovacieho telesa. Zníži sa tak riziko požiaru alebo technických problémov počas vykurovacej sezóny.
  • V materiáli hasiči upozornili aj na skladovanie horľavých predmetov v nebezpečnej vzdialenosti od komínov. Vykurovacie spotrebiče, ale aj sporáky či pece, by mali byť umiestnené na nehorľavej podložke.
  • Hasičský zbor zároveň radí, aby ľudia popol z vykurovacích telies najprv nechali úplne vychladnúť a potom ho uložili do nehorľavých uzatvárateľných nádob.

Citát: „Pamätajte, že najmenšia nečistota v komíne môže spôsobiť veľké nepríjemnosti (či už dlhodobé žeravenie a následný otvorený požiar, alebo otravu ľudí toxickým oxidom uhoľnatým). Pravidelné vymetanie sadzí v komíne a vyberanie odpadu by malo byť preto samozrejmosťou, rovnako ako kontrola jeho technického stavu,“ uviedli hasiči.

23. septembra 2024 o 14:37 Čas čítania 0:42 Za nesprávne vykurovanie hrozí Slovákom pokuta až 5000 €. Zverejnili zoznam palív, na ktoré si treba dávať pozor Za nesprávne vykurovanie hrozí Slovákom pokuta až 5000 €. Zverejnili zoznam palív, na ktoré si treba dávať pozor

Širší kontext: Pravidelné intervaly čistenia rôznych typov komínov určuje vyhláška ministerstva vnútra. Komín, na ktorý sú pripojené výhrevné zariadenia na tuhé palivo s celkovým výkonom nižším ako 50 kilowattov (kW), je potrebné skontrolovať a vyčistiť raz za štyri mesiace. V prípade výkonnejších zariadení je interval každé dva mesiace.

Hasiči upozornili, že vyhláška určuje intervaly kontroly a čistenia komínov aj v prípade plynových kotlov. Ak sú na komín pripojené takéto zariadenia do celkového výkonu 50 kW, komín treba čistiť každých šesť až dvanásť mesiacov, v závislosti od toho, či má vložku. V prípade plynových kotlov s výhrevnosťou vyššou ako 50 kW je potrebné komín skontrolovať a vyčistiť každého pol roka.


Rovnako je podľa nich potrebné dbať aj na riadne upevnenie komína a jeho tesnenie. Zásadným je aj dobrý technický stav kotlov. Údržba by mala byť robená podľa manuálu zariadenia. Potvrdenia o revízii či čistení týchto prístrojov či samotného dymovodu je potrebné uchovávať.

kominár
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj



Domov
Zdieľať
Diskusia