Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová
dnes 23. septembra 2024 o 14:37
Čas čítania 0:41

Za nesprávne vykurovanie hrozí Slovákom pokuta až 5000 €. Zverejnili zoznam palív, na ktoré si treba dávať pozor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Niektoré domácnosti spôsobujú spaľovaním zakázaných druhov palív veľké znečistenie.

V minulosti sme ťa informovali, že na Slovensku začal minulý rok platiť nový zákon o ochrane ovzdušia. Ten sa zameriava na znečistenie produkované priemyselnými podnikmi a domácnosťami pri vykurovaní. Jeho cieľom je riešiť problémy so znečistením efektívnejšie.

Zákon hovorí o tom, že v zariadeniach s tepelným príkonom do 0,3 MW nemožno spaľovať napríklad uhoľné kaly a prach, hnedé uhlie či preplástky a druhotné palivá. V zozname sa nachádzajú aj tuhé druhotné palivá z odpadového dreva, ktoré musia spĺňať kvalitatívne požiadavky príslušnej vyhlášky. Domácnosti môžu spaľovať biopalivá a obnoviteľné plyny.

Zákon umožňuje aj vstup kontrolórov do bytovej jednotky. Nahlásené problematické podniky a domácnosti budú riešiť priamo obce. Na podnet obce osobnú kontrolu vykoná Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo poverená odborne spôsobilá osoba. Ich úlohou je skontrolovať stav spaľovacieho zariadenia a v prípade podozrenia odoberú vzorky. Pred vstupom do obydlia musí poverená osoba predložiť poverenie alebo preukaz.

V prípade, že inšpekcia zistí spaľovanie zakázaných palív, môže príslušnej osobe uložiť pokutu vo výške od 500 eur do 5000 eur.

Prečítaj si aj tieto články:

19. septembra 2024 o 19:05 Čas čítania 1:03 Slovenské domácnosti si priplatia za plyn. Vláda pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to budú potrebovať najviac Slovenské domácnosti si priplatia za plyn. Vláda pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to budú potrebovať najviac
22. augusta 2024 o 11:24 Čas čítania 0:34 Cena plynu bude od nového roka vyššia. Pokiaľ štát nezasiahne, tak zdražovanie pocítia tisícky domácností, tvrdí analytik Cena plynu bude od nového roka vyššia. Pokiaľ štát nezasiahne, tak zdražovanie pocítia tisícky domácností, tvrdí analytik
23. septembra 2024 o 10:02 Čas čítania 0:27 Štát predáva rodinný dom za mimoriadne výhodnú cenu aj so zľavou. Pozemok sa nachádza v blízkosti Trenčína Štát predáva rodinný dom za mimoriadne výhodnú cenu aj so zľavou. Pozemok sa nachádza v blízkosti Trenčína
RADIATOR
Zdroj: Pexels / furkanfdemir
Domov
Zdieľať
Diskusia