Server TasteAtlas zverejnil rebríček päťdesiatich najlepších štýlov piva na svete.
Podľa tvorcov zoznamu TasteAtlas je zmyslom rebríčka propagácia týchto produktov, vzbudenie hrdosti na tradičné pokrmy a nápoje alebo, naopak, zvedavosti na vyskúšanie tých nových.
České chodské pivo skončilo na štvrtom mieste. TasteAtlas spomína, že pivo má jemne horkú a výraznú chuť a v minulosti bolo dodávané aj na kráľovské dvory v Prahe a Bavorsku. Na piatom mieste je nemecký Weissbier – klasické bavorské kvasené pivo. Je typické penivým a zakaleným vzhľadom. Vyrába sa z minimálne päťdesiatich percent pšeničného sladu.
Zoznam desiatich najlepších pivných štýlov
1. Tripel (Ale) - Belgicko |
2. Dubbel (Ale) - Belgicko |
3. Lambic (Ale) - Belgicko |
4. Chodské pivo (Lager) - Česká republika |
5. Weissbier (Ale) - Nemecko |
6. Belgian blond ale (Ale) - Belgicko |
7. Pilsner (Lager) - Česká republika |
8. Imperial stout (Ale) - Anglicko |
9. Helles (Lager) - Nemecko |
10. Witbier (Ale) - Belgicko |
Víťazná trojica
Tretie miesto obsadil typ Lambic, ktorý má svoj pôvod v Belgicku. Vyrába sa najmenej z tridsiatich percent pšeničného sladu. Lambic má divokú „povahu“, preto sa niektoré várky miešajú. Hovorí sa tomu gueuze.
Aj druhé miesto obsadil belgický pivný štýl, konkrétne Dubbel (Ale). Dubbel je bohaté a vyvážené pivo, ktorého moderná verzia vznikla v roku 1926 v pivovare Westmalle. Od bežných tmavých pív sa líši použitím karamelizovaného cukru, vďaka ktorému má tóny sladu, karamelu, hrozienok a tmavého ovocia.
Víťazom rebríčka je tiež pivo pôvodom z Belgicka. Belgický tripel je svetlé, vysoko prekvasené pivo s výrazným ovocno-korenistým profilom, jemne sladovým telom a vysokým obsahom alkoholu (7–10 %). Vznikol ako kláštorné pivo, pričom za jeho prototyp sa považuje Westmalle Tripel.
