8. Zemiakové placky (Slovensko)
Zemiakové placky sú tradičné slovenské jedlo z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a korenín, ktoré sa opečú dozlatista na panvici. Podávajú sa ako sýte hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami alebo ako príloha k duseným pokrmom.

7. Pommes Anna (Francúzsko)
Pommes Anna je tradičné francúzske zemiakové jedlo z tenko nakrájaných zemiakov a masla, ochutené soľou a korením. Zemiaky sa ukladajú do vrstiev, pečú na sporáku a potom v rúre. Pri podávaní sa pekáč otočí, aby bola na vrchu chrumkavá kôrka. Jedlo vynašiel šéfkuchár Adolf Dugléré v 19. storočí a zvyčajne sa podáva ako príloha k pečenému mäsu.

6. Bulviniai blynai (Litva)
Bulviniai blynai sú tradičné litovské zemiakové placky zo strúhaných zemiakov, cibule, vajec a múky, ochutené soľou, korením a niekedy citrónovou šťavou. Vyprážajú sa do zlatista.
Podávajú sa s kyslou smotanou, jablkovým pyré alebo džemom a sú obľúbenou pochúťkou počas Vianoc aj Chanuky.

5. Papa rellena (Peru)
Sú to tradičné peruánske plnené zemiaky, druh kroketov pozostávajúcich z vyprážanej zemiakovej kaše s mäsovou plnkou vo vnútri. Plnka zvyčajne pozostáva z nasekaného hovädzieho mäsa zmiešaného s cibuľou a rascou.

4. Gratin dauphinois (Francúzsko)
Gratin dauphinois je tradičné francúzske zemiakové jedlo z regiónu Dauphiné. Pripravuje sa z tenkých plátkov zemiakov, crème fraîche a masla, ktoré sa zapekajú dozlata. Podáva sa ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako príloha k mäsu či rybe. Prvýkrát sa spomína v roku 1788 na večeri u vojvodu z Clermont-Tonnerre.
