Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čítaš článok:
REBRÍČEK: Toto je desať najlepších jedál zo zemiakov. Umiestnila sa aj obľúbená slovenská pochúťka

8. Zemiakové placky (Slovensko)

Zemiakové placky sú tradičné slovenské jedlo z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a korenín, ktoré sa opečú dozlatista na panvici. Podávajú sa ako sýte hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami alebo ako príloha k duseným pokrmom.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

7. Pommes Anna (Francúzsko)

Pommes Anna je tradičné francúzske zemiakové jedlo z tenko nakrájaných zemiakov a masla, ochutené soľou a korením. Zemiaky sa ukladajú do vrstiev, pečú na sporáku a potom v rúre. Pri podávaní sa pekáč otočí, aby bola na vrchu chrumkavá kôrka. Jedlo vynašiel šéfkuchár Adolf Dugléré v 19. storočí a zvyčajne sa podáva ako príloha k pečenému mäsu.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

6. Bulviniai blynai (Litva)

Bulviniai blynai sú tradičné litovské zemiakové placky zo strúhaných zemiakov, cibule, vajec a múky, ochutené soľou, korením a niekedy citrónovou šťavou. Vyprážajú sa do zlatista.

Podávajú sa s kyslou smotanou, jablkovým pyré alebo džemom a sú obľúbenou pochúťkou počas Vianoc aj Chanuky.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

5. Papa rellena (Peru)

Sú to tradičné peruánske plnené zemiaky, druh kroketov pozostávajúcich z vyprážanej zemiakovej kaše s mäsovou plnkou vo vnútri. Plnka zvyčajne pozostáva z nasekaného hovädzieho mäsa zmiešaného s cibuľou a rascou.

zemiak jedlo
Zdroj: TheAtlas

4. Gratin dauphinois (Francúzsko)

Gratin dauphinois je tradičné francúzske zemiakové jedlo z regiónu Dauphiné. Pripravuje sa z tenkých plátkov zemiakov, crème fraîche a masla, ktoré sa zapekajú dozlata. Podáva sa ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako príloha k mäsu či rybe. Prvýkrát sa spomína v roku 1788 na večeri u vojvodu z Clermont-Tonnerre.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com
Čítaj na ďalšej strane Čítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia