Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
11. februára 2023, 17:19
Čas čítania 1:46

VIDEO: Dojímavá záchranná akcia v Turecku: spod trosiek vytiahli 70-ročnú ženu, prežila viac ako 100 hodín uväznená pod tehlami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spod trosiek zachránili živých ľudí na piaty deň po zemetrasení.

Po ničivom zemetrasení v Turecku pribúdajú správy o úspešných záchranných akciách. V tureckom meste Kahramanmaras sa záchranárom podarilo spod zrúcanín vytiahnuť 70-ročnú ženu. Pod troskami budovy prežila 121 hodín, informuje turecká CNN. Zachránená žena sa volá Menekse Tabak a nie je jasné, či ju už spojili s príbuznými. Podľa videa, ktoré zachytáva jej záchranu, ju postupne vyslobodzoval tím záchranárov, ktorý na konci tlieska a kričí od radosti.

Al Jazeera uvádza, že hneď po vytiahnutí spod trosiek ženu zakryli dekou a preniesli k sanitke.

Zachrániť sa podarilo aj 47-ročného Osmana Firata, ktorého z trosiek vytiahli po viac ako sto hodinách. Kým záchranári pracovali na jeho vyslobodení, Firat citoval z Koránu.

V Turecku sa viacerým záchranným akciám darí. Po 129 hodinách záchranársky tím vytiahol z trosiek päťčlennú rodinu v tureckom Nurdagu. Celý ten čas prežili uväznení vo vlastnom dome. Záchranári najskôr vytiahli matku a dcéru Havvu a Fatmagul Aslanové.

Tímu sa neskôr podarilo dostať k otcovi rodiny, ktorý však nástojil na tom, aby najskôr zachránili ďalšie dve jeho deti, dcéru Zeynep a syna Saltika Bugra. Napokon vyslobodili aj otca a záchranársky tím od radosti skákal a kričal „Boh je veľký!“, opisuje Al Jazeera.

V sobotu skoro ráno, päť dní po ničivom zemetrasení, zachránili aj štyroch ďalších ľudí. Bol medzi nimi 16-ročný mladík, ktorého vyslobodili spod trosiek 119 hodín po zemetrasení, a 70-ročná žena, ktorú zachránili o tri hodiny neskôr. „Aký je deň?“ opýtal sa Kamil Can Agas svojich tureckých a kirgizských záchrancov v meste Kahramanmaras, uviedla televízia NTV. 

Ďalšieho živého človeka, Ergina Guzeloglana (36), sa podarilo vyslobodiť v tureckom meste Antakya.

Tureckí záchranári odnášajú na nosidlách do sanitky 36-ročného Ergina, ktorého našli v sutinách budovy päť dní po ničivom zemetrasení v provincii Hatay na juhu Turecka v sobotu 11. februára 2023.
Tureckí záchranári odnášajú na nosidlách do sanitky 36-ročného Ergina, ktorého našli v sutinách budovy päť dní po ničivom zemetrasení v provincii Hatay na juhu Turecka v sobotu 11. februára 2023. Zdroj: TASR/AP

Celkový počet zachránených v sobotu sa zatiaľ vyšplhal na deväť ľudí. Nie všetko sa však skončilo nádejne. Záchranárom sa v sobotu skoro ráno podarilo dostať k 13-ročnému dievčaťu v troskách budovy v provincii Hatay. Zomrelo však skôr, ako mu mohli lekári amputovať končatinu a vyslobodiť ho, informovali noviny Hurriyet.

Aj keď odborníci tvrdia, že uväznení ľudia môžu pod troskami prežiť týždeň alebo aj viac, šance na nájdenie ďalších preživších sa rýchlo zmenšujú.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť blízko turecko-sýrskych hraníc v pondelok 6. februára, keď ľudia ešte spali. Krátko po ňom nasledovali ďalšie silné otrasy zeme. Ide o najsmrtiacejšie zemetrasenie na svete za posledných vyše desať rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia