Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
3. marca 2023 o 17:30
Čas čítania 0:46

India objavila obrovské ložisko jedného z najvzácnejších kovov sveta. Sú tam tisícky kíl, potvrdili geológovia po prieskume

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prieskumy vykonávalo Štátne riaditeľstvo baní a geológie spoločne s Indickou geologickou službou.

V štáte Urísa na východe Indie vďaka geologickému prieskumu objavili obrovské ložiská zlata. Informoval o tom minister oceliarstva a baní Prafulla Mallik s tým, že prieskumníci našli až tri rozličné regióny, v ktorých sa nachádza nadmerné množstvo vzácneho kovu, uvádza portál Weather.com.

Prieskumy vykonávalo Štátne riaditeľstvo baní a geológie spoločne s Indickou geologickou službou. Počiatočné prieskumy sa uskutočnili už v 70. a 80. rokoch, zistenia však dodnes neboli zverejnené. Posledné dva roky preto indickí odborníci overovali, či sa v konkrétnych lokalitách naozaj vyskytujú ložiská zlata alebo išlo len o fámy z minulosti.

Zlato na každom rohu

Zásoby zlata našli na štyroch rôznych miestach regiónu Keodžhar, štyroch v Majurbandži a na jednom mieste v regióne Deogarh. Odborníci odhadujú, že len na jednom z týchto miest môže India vykopať až okolo 1 685 kilogramov zlatej rudy s meďou.

Indická vláda sa v posledných rokoch snaží zvýšiť produkciu zlata pre rastúci dopyt na svetových trhoch, rovnako ako aj rastúcu cenu tejto komodity.

India momentálne prevádzkuje tri funkčné zlaté bane, prostredníctvom ktorých sa jej darí vyprodukovať okolo 1,6 tony zlata ročne. Krajina však za rok spotrebuje okolo 774 ton zlata, a tak nie je ani zďaleka sebestačná.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Zlaťáky.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia