Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Daniel Mikolášik
16. apríla 2023, 11:32
Čas čítania 1:38

VIDEO: Dalajláma šteklil Lady Gagu na nevhodnom mieste. Po cucaní jazyka sa objavilo ďalšie video duchovného vodcu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Jeho svätosť je známa svojím bezprostredným, hravým a často až detinským správaním.

Duchovný vodca Tibetu čelí ďalšej kritike. Po tom, čo sa sociálnymi sieťami začalo šíriť video z februára 2023, keď sa dalajláma stretol v jednom indickom chráme so študentmi, pričom jedného z nich pobozkal na pery a zo žartu chlapca ešte aj požiadal, aby mu cucal jazyk, sa na internete objavil ďalší problematický záznam.

Ako píše Unilad, zábery pochádzajú zo stretnutia v roku 2016, keď sa na konferencii v americkom štáte Indiana stretli známe osobnosti z viacerých sfér verejného života. Na videu sa Lady Gaga cítila diskomfortne, keď ju dalajláma z ničoho nič začal štekliť na stehnách na miestach, kde má speváčka roztrhané džínsy.

Na zábere vidíme, ako sa Gaga najprv zasmeje, no potom sa jeho svätosti snaží ruku odtiahnuť. Následne sa dalajlámovi pozrie do očí a pokrúti hlavou s rozpačitým úsmevom. Preruší ich až rečník, ktorý na nich upriami pozornosť, a vtom sa publikum rozosmeje. Video začalo po 7 rokoch kolovať po Twitteri, kde si za niekoľko dní získalo milióny pozretí a tisícky komentárov.

Toto video sa stalo virálnym po tom, čo sa prevalilo video s chlapčekom cucajúcim jazyk dalajlámu na stretnutí so študentmi. Ľudia to podľa CBS News označujú za nechutné či škandalózne. BBC však pripomína, že vystrkovanie jazyka môže byť jedna z foriem pozdravov v Tibete.

S odstupom času sa dalajláma ospravedlnil. V oficiálnom stanovisku sa píše, že celú udalosť ľutuje. „Jeho svätosť sa ospravedlňuje chlapcovi, jeho rodine aj priateľom za bolesť, ktorú mohli jeho slová spôsobiť.“ V stanovisku sa tiež píše, že nevinné vtipy zvykne hovoriť aj za prítomnosti kamier a že často takto ľudí podpichuje.

V oficiálnom stanovisku stálo, že išlo iba o klasický žartík, do akých sa jeho svätosť pred kamerami a na verejnosti púšťa často. Duchovný vodca je totiž známy svojím bezprostredným, hravým a často až detinským správaním a argument jeho nasledovníkov je, že pre dalajlámu ide len o nevinnú zábavu a nikomu tým nechce ublížiť.

„Jeho Sviatosť často hravo a nevinne podpichuje ľudí, s ktorými sa stretáva, a to aj na verejnosti a pred kamerami. Je mu ľúto, že sa incident stal,“ píše sa vo vyjadrení Dalajlámu, ktorý bol za duchovného vodcu krajiny vysvätený už vo svojich 15 rokoch, konkrétne 17. novembra 1950.

Anketa:
Je podľa teba dalajlámovo správanie nevhodné?
Áno.
Nie.
Áno.
75 %
669 Hlasov
Nie.
25 %
221 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia