Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. apríla 2023 o 12:41
Čas čítania 0:53

Slovákovi operovali nesprávne koleno. Od nemocnice žiadal 65 000 €, súd mu však teraz priznal iba smiešne odškodné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nemocnica argumentovala, že obe kolená boli v zlom stave.

Okresný súd v Nitre rozhodol po štyroch rokoch v prípade pacienta, ktorému v nitrianskej nemocnici operovali namiesto pravého kolena ľavé.

Nemocnica musí pacientovi zaplatiť nemajetkovú ujmu 6 000 eur. Nárok na náhradu za sťažené spoločenské uplatnenie žalobcovi nepriznali. „V prevyšujúcej časti súd žalobu zamietol,“ uviedla hovorkyňa súdu Lenka Kiradžiev.


Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a poškodený František Rapan sa chce voči nemu odvolať. Od nemocnice totiž pôvodne žiadal ako nemajetkovú ujmu 65 000 eur a ďalšie peniaze chcel za sťažené spoločenské uplatnenie.

František Rapan
František Rapan. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nie je spokojný

So sumou 6 000 eur, ktorú mu súd priznal, spokojný nie je. „Nikto neberie do úvahy, že ma odpísali do konca života. Tá výška odškodného, to je katastrofa. Určite sa chcem odvolať,“ povedal Rapan po vyhlásení rozsudku.


Podľa jeho právneho zástupcu Samuela Baránika nemocnica účelovo argumentovala tým, že aj jeho ľavé koleno bolo v zlom zdravotnom stave. „Je to úplne účelová obrana. Operatér nevedel, v akom stave je ľavé koleno, nemali k nemu žiadne informácie, žiadne predoperačné vyšetrenia. Súdy za ujmu na cti priznávajú podstatne vyššie sumy, pričom ujma na cti nie je nezvratný stav. U Rapana sú to štyri roky jeho života a nezvratný zásah do jeho organizmu,“ povedal Baránik.


Františka Rapana v nitrianskej nemocnici operovali pred štyrmi rokmi. Zdravotníci neskôr argumentovali aj tým, že i to bolo v zlom stave. Nemocnica svoju chybu priznala, namietala však výšku škody.

Domov
Zdieľať
Diskusia