Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
22. apríla 2023, 17:26
Čas čítania 1:12

Pozor na medvede, začína obdobie ruje. Ochranári vyzývajú ľudí na opatrnosť a radia, čo robiť pri stretnutí s predátorom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medvede sú počas ruje mimoriadne opatrné a kontaktu s človekom sa radšej vyhnú. Ak však ku kontaktu dôjde, je potrebné pomaly ustúpiť a vzdialiť sa.

Od polovice apríla začína medvedia ruja, ktorá trvá do konca júla. Zásahový tím pre medveďa hnedého preto vyzýva ľudí na opatrnosť, informovala Štátna ochrana prírody SR.


„Vo vzťahu ku konfliktným stretom s človekom je najmenej rizikové obdobie hibernácie, a naopak, najrizikovejšie je práve obdobie medvedej ruje. Samotársky žijúce medvedie samce v tomto čase intenzívne vyhľadávajú rujné medvedice,“ poukázali ochranári.

Medvede sú počas ruje mimoriadne opatrné a kontaktu s človekom sa radšej vyhnú. Ich aktivita počas dňa stúpa, a preto sa počas ruje zvyšuje pravdepodobnosť stretu s človekom, upozornili.


ŠOP vysvetľuje, že medveď hnedý patrí k polygamným druhom. Samec nasleduje medvedicu, pri ktorej v niektorých prípadoch zostáva aj viac ako tri týždne. Samicu potom celý čas sprevádza, pričom ju bránia pred inými samcami a aj pred človekom.


„Medvedia ruja je veľmi stresujúca pre vodiace samice, ktoré chránia svoje mláďatá. Samci totiž mláďatá bežne napádajú, prípadne zabijú s cieľom dostať medvedicu opäť do ruje,“ povedali ochranári. Vodiace medvedice preto dočasne opúšťajú svoje domovské okrsky a vyhľadávajú nové územia bez dospelých samcov.


Medvedica v prípade stretu s človekom upozorní medvieďatá varovným fučaním, aby sa schovali. „Sú však prípady, keď medvedica nestihne varovať mláďatá a blížiaceho sa človeka nezavetrí. Človek sa tak nechtiac dostane medzi mláďatá a matku do kontaktnej vzdialenosti a vtedy môže dôjsť k samotnému útoku,“ uviedla ŠOP.

16. mája 2024, 17:00 Čas čítania 4:38 Ťažko prežívaš udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku? Psychológa sme sa pýtali, ako sa s tým vyrovnať Ťažko prežívaš udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku? Psychológa sme sa pýtali, ako sa s tým vyrovnať

Podľa ochranárov je to štatisticky najčastejšia príčina útoku medveďa na človeka. V drvivej väčšine prípadov však medvedica zaregistruje ľudí skôr a ku kontaktu vôbec nedôjde.


„Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad – varovanie, aby sa človek vzdialil. Toto môže byť človekom chápané ako útok. Vtedy je potrebné pomaly ustúpiť a vzdialiť sa,“ odporučila štátna ochrana prírody. Ďalej v prípade útoku radí ľahnúť si na zem, kryť si rukami krk, hlavu a počkať, kým útok nepominie a medvede sa nevzdialia. Aktívna obrana človeka počas útoku len zhorší situáciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia