Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
24. apríla 2023 o 17:30
Čas čítania 0:52

Finančná správa odhalila daňový podvod za 5 miliónov eur. Firmy na Slovensku špekulovali s netradičnou komoditou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Krmivo pre hydinu nakupované týmto daňovým subjektom začal chovateľ od určitého času nakupovať sprostredkovane od toho istého dodávateľa, ale cez reťazec niekoľkých slovenských firiem.

Daňoví kontrolóri finančnej správy preverili nákupy krmiva subjektu zaoberajúceho sa chovom a predajom hydiny. Odhalili pri tom podozrivý reťazec firiem, vďaka ktorým si chcel nezákonne nárokovať na odpočítanie DPH. Kontrola odhalila nálezy za takmer 5 miliónov eur.


„Daňové kontroly za viacero zdaňovacích období preukázali, že daňový subjekt vedel o pohybe tovaru, kto je jeho výrobcom a dodávateľom a priamo sa podieľal na tvorbe a uskutočnení obchodnej schémy, ktorej výsledkom bolo získanie výhod v podobe nižšej nadobúdacej ceny výrobných vstupov a odpočítania DPH,“ priblížila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.


Počas preverovania bolo podľa nej preukázané, že krmivo pre hydinu nakupované týmto daňovým subjektom začal chovateľ od určitého času nakupovať sprostredkovane od toho istého dodávateľa, ale cez reťazec niekoľkých slovenských firiem. Tie boli založené len na účely neoprávneného znižovania daňovej povinnosti DPH, ich konateľmi boli nespolupracujúce a nekontaktné osoby zo zahraničia.

Cena sa vyšplhala na milióny eur

„Celkový nález z kontrol sa vyšplhal až na takmer 2 milióny eur. Okrem toho boli pri prepojených daňových subjektoch z reťazca zistené porušenia daňových zákonov vo výške takmer 3 milióny eur,“ vyčíslila Rybanská.


Podnikateľ so závermi daňovej kontroly nesúhlasil, využil opravné prostriedky a podal kasačnú sťažnosť. Na súde však nepochodil. „Najvyšší správny súd Slovenskej republiky, ktorý o sťažnosti rozhodoval, dal v plnom rozsahu za pravdu finančnej správe a správnu žalobu zamietol,“ dodala hovorkyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia