Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Kamila Šebestová
3. mája 2023, 14:01
Čas čítania 1:24

VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Transrodoví ľudia na Slovensku denne bojujú o svoje práva. V utorok podvečer protestovali proti návrhu zákona, ktorý im výrazne obmedzí život.

V utorok 2. mája sa v Bratislave uskutočnil protest za práva transrodových ľudí. Protestujúci odmietajú návrh zákona z dielne Anny Záborskej, ktorý im výrazne obmedzí život.

Poslanci totiž chcú presadiť zákon, podľa ktorého si transrodoví ľudia nebudú môcť úradne zmeniť pohlavie ani rodné číslo v občianskom preukaze, pokiaľ nepredložia „genetický test, ktorý má preukázať, že v minulosti tejto osobe nesprávne určili pohlavie“. 

Protest zo začiatku prebiehal pokojne. Okolo 300 účastníkov prechádzalo z Námestia SNP Starým Mestom až k hradu. Po ceste skandovali heslá ako Transrodové práva sú ľudské práva! alebo Smrť fašizmu! Zastavili sa aj pri podniku Tepláreň, kde bola minúta ticha za obete teroristického činu. Niekoľko ľudí im z okien mávalo dúhovými vlajkami. 

Situácia sa vyeskalovala pri Národnej rade, kde sa objavil predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič s ďalšími poslancami. Položili sme mu otázky týkajúce sa návrhu zákona o genetickom teste. Počas toho, ako Igor Matovič odpovedal, niekoľko ľudí naňho začalo vulgárne pokrikovať. 

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

„Ja jednoducho naozaj nesúhlasím s tým, aby chlapi, ktorí sa prerobia na ženy, zrazu súťažili v ženských kategóriách,“ povedal Igor Matovič. „Keď mi tu niekto takto bude kričať do ucha, tak vidíte, že títo ľudia sú absolútne arogantní ľudia, ktorí nemajú nič spoločné s...,“ chcel dokončiť, no začali vulgárne výkriky.

Igor Matovič vytiahol telefón a začal si celú situáciu nakrúcať, na čo niekoľkí účastníci protestu reagovali tak, že mu chceli mobil vytrhnúť z ruky.

Podľa organizátorov si tiež zakrývali tvár vlajkami, aby si chránili identitu. Jeden z účastníkov protestu do Igora Matoviča strčil. Bývalý premiér scénu naďalej natáčal, po čom ho z davu za skandovania HANBA! vyprevádzali policajti.

Organizátori podujatia tvrdia, že zo strany Igora Matoviča šlo o cielenú provokáciu. Údajne prišiel do davu rozprávať rôzne veci už pred tým, než sme ho oslovili na rozhovor. Podľa nich je tiež absolútne jednoznačné, že agresorom bol Igor Matovič, ktorý od „januára spôsobuje systematický útlak transrodových ľudí“.


Bývalý premiér naopak tvrdí, že s útokom nezačal on a na podujatie neprišiel cielene. Údajne prechádzal do svojej centrály, keď ho zastavila jedna z účastníčok protestu, ktorá sa s ním sama začala rozprávať o témach týkajúcich sa LGBTI+. Viac uvidíš v našej reportáži. 

Domov
Zdieľať
Diskusia