Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
4. mája 2023 o 14:49
Čas čítania 0:57

Z Nemecka do Dubaja za 90 minút: Európsky startup sľubuje nadzvukové vodíkové lietadlá do pár rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Európa vstupuje do pretekov hypersonických lietadiel.

Po dvoch desaťročiach od ostatného letu Concordu sa črtá návrat nadzvukových komerčných letov. Európsky startup Destinus podľa CNN sľubuje lákavé a krátke lety.

Z Frankfurtu do Sydney by ste sa vďaka nemu mali dostať za 4 hodiny 15 minút a do Dubaja len za hodinu a pol.

Koncept Destinusu, založeného v roku 2021, je postavený na lietadlách na vodíkový pohon, ktoré by až päťnásobne prekročili rýchlosť zvuku. Prvé dva prototypy už absolvovali úspešné testovacie lety. Tretí prototyp Destinus 3 by mal uskutočniť svoj prvý let do konca roka.

„Prostredníctvom našich lietadiel sa snažíme dosiahnuť veľmi, veľmi veľký dolet,“ hovorí manažérka vývoja Martina Löfqvistová. 

Destinus si vybral vodíkové palivo, keďže ho považuje za čistý, obnoviteľný zdroj energie, ktorého výroba je čoraz lacnejšia. Letectvo poháňané vodíkom je stále v plienkach, s vodíkovými prúdovými motormi ešte na komerčnej úrovni vôbec nefunguje. Vodíkový prúdový motor však už vyvíja Airbus, ktorý tvrdí, že jeho testovanie začne v roku 2026.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Destinus chce prvé menšie lietadlo pre 25 pasažierov uviesť na trh v roku 2030. Do roku 2040 plánuje predstaviť aj zväčšenú verziu na plnohodnotné komerčné využitie. Spoločnosť dúfa, že dovtedy cena vodíka klesne natoľko, aby mohli ponúkať nízke ceny aj pri ultradlhých letoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia