Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kristýna Dobiášová
4. mája 2023, 18:23
Čas čítania 0:51

REBRÍČEK: Toto sú najlepšie pivá sveta. Česko je v top 5, víťaz však prekvapí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
REBRÍČEK: Toto sú najlepšie pivá sveta. Česko je v top 5, víťaz však prekvapí
Zdroj: Unsplash.com

Server TasteAtlas zverejnil rebríček päťdesiatich najlepších štýlov piva na svete. Refresher ti predstaví hviezdnu desiatku.

Podľa tvorcov zoznamu TasteAtlas je jeho zmyslom propagácia týchto produktov, vzbudenie hrdosti na tradičné pokrmy a nápoje, alebo naopak, zvedavosti na vyskúšanie tých nových.

České plzenské pivo skončilo na piatom mieste. TasteAtlas spomína, že ide o jeden z najmladších pivných štýlov moderného pivovarníctva. Štvrtým je nemecký Weissbier – klasické bavorské kvasené pivo. Je typické penivým a zakaleným vzhľadom. Vyrába sa z minimálne päťdesiatich percent pšeničného sladu.

Zoznam desiatich najlepších pivných štýlov

1.

Grodziskie (Poľsko)

2.Tripel (Belgicko)
3.Lambic (Belgicko)
4.Weissbier (Nemecko)
5.Pilsner (Česko)
6.Imperial Stout (Anglicko)
7.Dubbel (Belgicko)
8.Helles (Nemecko)
9.Witbier (Belgicko)
10.Dunkel (Nemecko)

Víťazná trojica

Tretiu priečku obsadil typ Lambic, ktorý má svoj pôvod v Belgicku. Vyrába sa najmenej z tridsiatich percent pšeničného sladu. Lambic má divokú „povahu“, preto sa niektoré várky miešajú. Hovorí sa tomu gueuze.

Aj druhé miesto obsadil belgický pivný štýl, konkrétne Tripel. Patrí medzi silné pivá so 7 až s 10 percentami alkoholu. Tripel pivá mávajú banánovú alebo klinčekovú arómu. Víťazom rebríčka je však poľský Grodziskie. Tento štýl na začiatku 90. rokov 20. storočia zanikol, avšak vďaka nadšeným pivárom sa vracia späť. Komentujúci na sociálnych sieťach sa posťažovali, že nie je tak ľahko zohnateľné a objednávajú si ho cez internet. Grodziskie sa tradične varí z pšeničného sladu, ktorý sa najprv suší nad dubovým drevom.

Domov
Zdieľať
Diskusia