Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. mája 2023 o 12:56
Čas čítania 0:42

Zradil? Frustrovaný šéf vagnerovcov skúšal Ukrajincom vyzradiť citlivé detaily o ruskej armáde, tvrdia uniknuté dokumenty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prigožin Ukrajine údajne ponúkol odhalenie pozícií ruskej armády. Vyplýva to z tajných dokumentov, ktoré unikli z americkej spravodajskej služby.

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin údajne ponúkol ukrajinskej vláde, že jej prezradí pozície ruskej armády. V nedeľu o tom napísal americký denník The Washington Post s odvolaním sa na uniknuté tajné dokumenty americkej spravodajskej služby. 


Žoldnieri z Vagnerovej skupiny vedú už niekoľko mesiacov ruskú ofenzívu v bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny. Prigožin mal v januári ponúknuť Kyjevu, že mu odhalí pozície ruskej armády výmenou za stiahnutie ukrajinských obrancov z tejto oblasti. Ukrajina však túto ponuku odmietla.

Nezhody s Moskvou 

Šéf vagnerovcov nedávno verejne pohrozil Moskve stiahnutím svojich bojovníkov z Bachmutu v prípade, ak nedostanú muníciu, o ktorú dlhodobo žiadajú. Prigožin v utorok povedal, že on a jeho bojovníci by boli považovaní za zradcov, ak by túto oblasť opustili.


Prigožinova ponuka na prezradenie pozícii ruskej armády prišla cez jeho kontakty s ukrajinskou spravodajskou službou.


Biely dom sa odmietol vyjadriť k tejto záležitosti, ktorá na verejnosť unikla prostredníctvom amerických tajných dokumentov zverejnených v diskusnej skupine na platforme Discord. Zo zverejnenia týchto materiálov na internete je obvinený zamestnanec Vzdušných síl Národnej gardy USA Jack Teixeira.

Jevgenij Prigožin.
Jevgenij Prigožin. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia