Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
22. mája 2023 o 16:03
Čas čítania 0:32

Hlasuj v ankete: Slovákov ešte tento rok čakajú nové prísne pravidlá parkovania. Desaťtisíce áut musia zmiznúť z chodníkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyhláška bude na Slovensku platná od októbra 2023.

1. marca 2022 vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá celoplošne zakazuje autom stáť na chodníku. Zákaz parkovania tak bude od 1. októbra 2023 realitou. Zákon mal byť platný až od roku 2024, no poslanec Peter Cmorej predstavil pozmeňujúci návrh, v ktorom upravil dátum a Národná rada SR ho schválila.

Momentálne môžu vodiči na chodníkoch parkovať do 30. septembra. Nemôžu však zabúdať na zachovanie voľnej šírky minimálne 1,5 metra. Najvyššia možná hmotnosť vozidla sa však znížila z pôvodných 3,5 tony na 2,8 tony.

Od 1. októbra však dôjde k úplnému zákazu, ktorý eliminuje možnosť parkovania na chodníkoch pre všetkých vodičov. Podľa poslanca Cmoreja ide o kompromis. Rok a pol je podľa neho dostatočne dlhý čas na to, aby si samosprávy zabezpečili značenie. Tie sa však obávajú, že chýba priestor na to, aby vytvorili dostatočné množstvo parkovacích miest.

Anketa:
Súhlasíš s novými pravidlami parkovania a zákazom parkovania na chodníku?
Určite áno. 
Neviem/je mi to jedno. 
V žiadnom prípade. 
Určite áno. 
26 %
183 Hlasov
Neviem/je mi to jedno. 
5 %
38 Hlasov
V žiadnom prípade. 
68 %
471 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia