Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
23. mája 2023 o 9:11
Čas čítania 0:32

Uhádneš, koľko bolo na svete T-rexov? Desivá odpoveď prekvapila aj vedeckú komunitu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Uhádneš, koľko bolo na svete T-rexov? Desivá odpoveď prekvapila aj vedeckú komunitu
Zdroj: Pexels

Podľa najnovšej štúdie chodilo po zemi približne 1,7 miliardy T-rexov. Odborníci tvrdia, že toto číslo je oveľa presnejšie, než predpokladal predchádzajúci výskum.

Tyranosaurus rex je jedným z najznámejších dinosaurov. Podľa novej štúdie ich na zemi žilo až 1,7 miliardy. Vedci vo výpočtoch brali do úvahy priemernú dĺžku života, pohlavnú zrelosť a počet vajec, ktoré prežili, informuje o tom portál ScienceAlert.

Aj keď môže ísť o ohromujúce číslo, predchádzajúca štúdia z roku 2021 odhadovala ešte o 800 miliónov kusov týchto živočíchov viac. Odborníci však tvrdia, že súčasný odhad je oveľa viac pravdepodobný. Nedávno publikovaná práca nemeckej evolučnej ekologičky Evy Griebelerovej totiž naznačuje nižšiu mieru prežitia T-rexa, menší počet generácií a nižší počet vajíčok.

Vedkyňa testovala model na údajoch 23 rôznych žijúcich druhoch medzi plazmi, vtákmi a cicavcami. Zistila pritom, že v porovnaní s výskumom z roku 2021 tento systém predpovedá populáciu každého živočícha. Griebelerová predpokladá, že jej model môže ďalej pomôcť pri odhadovaní počtu populácií ďalších vyhynutých druhov.

Anketa:
Prekvapil ťa tento výskum?
Áno, ide o obrovské číslo. 
Neviem/je mi to jedno. 
Nie, veď je to prirodzené. 
Áno, ide o obrovské číslo. 
68 %
453 Hlasov
Neviem/je mi to jedno. 
16 %
105 Hlasov
Nie, veď je to prirodzené. 
16 %
109 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia