Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. mája 2023, 14:44
Čas čítania 1:00

Šéf vagnerovcov Prigožin varuje Putina pred hroziacou revolúciou v Rusku. Vraj vie, čo sa chystá

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruská elita podľa Prigožina chráni svoje deti pred nasadením do bojov na Ukrajine, zatiaľ čo deti obyčajných Rusov zomierajú na fronte. Táto skutočnosť by podľa šéfa vagnerovcov mohla v Rusku vyvolať nepokoje.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v stredu varoval, že v Rusku by mohla vypuknúť podobná revolúcia ako v roku 1917, ak ruské elity nezačnú brať vojnu na Ukrajine vážne. Rusko by podľa neho mohlo zároveň túto vojnu prehrať. 


Prigožin povedal, že Ukrajina momentálne chystá protiofenzívu zameranú na zatlačenie ruských vojakov k hraniciam spred roku 2014, v ktorom Rusko anektovalo Krym. Dodal, že Kyjev sa pokúsi obkľúčiť mesto Bachmut a zaútočiť na Krym.


„S najväčšou pravdepodobnosťou nebude takýto scenár pre Rusko dobrý, takže sa musíme pripraviť na náročnú vojnu,“ povedal Prigožin v rozhovore, ktorý zverejnil na platforme Telegram. „Sme v takom stave, že by sme mohli... prísť o Rusko, čo je hlavný problém... Musíme zaviesť stanné právo,“ dodal.


Ruská elita podľa Prigožina chráni svoje deti pred nasadením do bojov na Ukrajine, zatiaľ čo deti obyčajných Rusov zomierajú na fronte. Táto skutočnosť by podľa šéfa vagnerovcov mohla v Rusku vyvolať nepokoje.


Ak budú obyčajným ľuďom v Rusku naďalej z frontu posielať ich potomkov v zinkových truhlách, zatiaľ čo deti elity sa budú opaľovať niekde v zahraničí, tak by Rusko mohlo podľa Prigožina čeliť podobným nepokojom, ako bola v roku 1917 boľševická revolúcia, v dôsledku ktorej vypukla krvavá občianska vojna.


Šéf vagnerovcov povedal aj to, že v jeho politickom svetonázore dominuje láska k vlasti a k službe ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Prezývku „Putinov kuchár“, akú si vyslúžil vďaka rozsiahlemu podnikaniu v oblasti cateringu a zmluvám s Kremľom, označil za hlúpu. Ako povedal, nevie totiž variť. Zavtipkoval, že výstižnejšou by pre neho mohla byť prezývka „Putinov mäsiar“.

Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v Bachmute.
Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v Bachmute. Zdroj: Youtube/reprofoto
Domov
Zdieľať
Diskusia