Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
26. mája 2023, 17:28
Čas čítania 0:39

VIDEO: Vysilený medveď sa 17 dní túlal cez národné parky po Slovensku. Na hlave sa mu zasekol kŕmny valec a potreboval pomoc

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Plastový kŕmny valec je určený na vnadenie divej zveri, hlavne diviakov.

Zásahový tím pre medveďa hnedého po niekoľkých týždňoch pátrania vystopoval vysileného medveďa, ktorý sa niekoľko dní túlal s hlavou zaseknutou v kŕmnom valci na vnadenie diviakov, informuje o tom Štátna ochrana prírody SR na facebookovom profile.

Medveď za 17 dní prešiel trasu z Čierneho v Národnom parku Nízke Tatry až do Národného parku Slovenský raj do obce Stratená.

Túlal sa cez národné parky

„Zásahový tím vysileného medveďa dohľadal pri obci Stratená. Po uspatí mu bol kŕmny valec z hlavy odstránený, medveď bol ošetrený a opäť pustený do voľnej prírody,“ informuje Štátna ochrana prírody. Zviera podľa ochranárov prežilo len vďaka tomu, že sa naučilo piť vodu aj napriek prekážke v podobe valca.

„Prax ukázala, že zabezpečenie kŕmneho valca pred inými živočíchmi (najmä medveďom hnedým) je nedostatočné. Jedince medveďa hnedého dokážu uzamykací mechanizmus prekonať a následne sa k atraktantu (vo väčšine prípadov kukurica) dostať,“ uviedli.

Štátna ochrana tak odporúča úpravu uzamykacieho mechanizmu tak, aby ho medvede nedokázali poškodiť či prekonať, čím by sa predišlo podobným incidentom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia