Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
3. júna 2023, 17:09
Čas čítania 0:35

Čaká nás špeciálne nebeské divadlo, o tomto čase môžeš pozorovať jahodový spln

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dnes večer sa ti oplatí sledovať oblohu, uvidíš na nej jedinečný spln mesiaca.

Spln môžeš vidieť na oblohe každý mesiac. Dnes ťa však čaká špeciálne divadlo na oblohe, kde vykukne jahodový spln Mesiaca. Júnový spln si okrem „jahodového“ vyslúžil viacero prívlastkov. Nazýva sa aj medovým či ružovým, píšu o tom TV Noviny

Prívlastok jahodový nie je však pre jeho farbu. Nazval ho tak istý indiánsky kmeň zo severovýchodu USA. Ozajstným dôvodom pomenovania je teda to, že sa objavuje v mesiaci jún, keď Indiáni zbierajú jahody. Prívlastok „medový“ zase pochádza z Európy, podľa niektorých spisov, ktoré naznačujú, že v júni začal zber medu.

Farba mesiaca teda nebude jahodová, za názov hovorí história. Avšak nestrácaj nádej, mesiac stále môže byť sfarbený do oranžova, žlta či červena. Zafarbenie môže spôsobiť letný slnovrat, keď je Slnko na oblohe najvyššie v roku. Spln tak bude na oblohe počas slnovratu nízko.

Sledovať ho môžeš už túto noc 3. júna, pričom úplný spln nastane v nedeľu pred šiestou hodinou ráno. 

Domov
Zdieľať
Diskusia