Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. júna 2023, 13:55
Čas čítania 0:54

Na Hitlerovej ceruzke sa chcel nabaliť a zarobiť 100-tisíc eur, ale na aukcii prepadla. Bol to trapas, majiteľ odchádzal sklamaný

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Z lukratívnej dražby nakoniec zarobil iba zlomok odhadovanej ceny.

Postriebrená ceruzka, ktorá údajne patrila Adolfovi Hitlerovi, sa v utorok predala v aukčnom dome v Belfaste za desatinu odhadovanej sumy. 


Ceruzku kúpil internetový kupec na dražbe v aukčnom dome Bloomfield Auctions za 5 400 libier (6 276 eur). Pôvodne sa očakávalo, že sa ju podarí vydražiť za 50 000 až 80 000 libier, čo je v prepočte okolo 58 115 až 92 984 eur.


Predpokladá sa, že ceruzku darovala nacistickému diktátorovi jeho dlhoročná partnerka Eva Braunová k 52. narodeninám, ktoré oslávil 20. apríla 1941. Je na nej nápis v nemčine s podpisom „Eva“ a iniciály „AH“. Doterajší vlastník si ceruzku kúpil na dražbe v roku 2002.

ceruzka hitler
Zdroj: Bloomfield Auctions

Rabín vyzval na zastavenie aukcie

Predseda Európskej židovskej asociácie rabín Menachem Margolin vyzval aukčný dom Bloomfield Auctions, aby dražbu z morálnych dôvodov zastavil. Obchodovanie s predmetmi, ktoré patrili vysokopostaveným nacistom, označil za urážku miliónov ľudí, ktorí zahynuli počas holokaustu, ako aj hŕstky preživších a Židov na celom svete.


Belfastský aukčný dom zdôraznil, že ceruzka je súčasťou dejín a tí, ktorí si takéto predmety kupujú, sú „legitímnymi zberateľmi s vášňou pre históriu“. „Všetky predmety majú svoj príbeh a rozprávajú o určitom historickom období,“ dodal s tým, že sa takouto aukciou nesnaží nikomu spôsobovať ujmu.


V Belfaste sa má dražiť aj originál fotografie Hitlera s jeho podpisom, ktorej cena sa odhaduje na 10 000 až 15 000 libier (11 630 až 17 445 eur).

Domov
Zdieľať
Diskusia