Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. júna 2023, 8:43
Čas čítania 1:00

Nové pravidlá pre home office: V Mexiku musí firma svojim zamestnancom pri práci z domu platiť internet a kúpiť stoličky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Medzi novými pravidlami je aj „právo zamestnancov odpojiť sa“, ak pracujú najmenej 40 percent svojho času na diaľku. Čo by na to asi povedal tvoj šéf?

Mexické ministerstvo práce vydalo v piatok nové pravidlá, ktoré vyžadujú, aby zamestnávatelia zamestnancom pracujúcim z domu platili internet a poskytli ergonomické stoličky. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

Medzi novými pravidlami je aj „právo zamestnancov odpojiť sa“, ak pracujú najmenej 40 percent svojho času na diaľku. Zamestnanci pracujúci z domu sa totiž často sťažujú, že sú neustále dosiahnuteľní, a preto ich šéfovia neustále žiadajú, aby pracovali.

Práca z domu sa v Mexiku bude riadiť tvrdými pravidlami.
Práca z domu sa v Mexiku bude riadiť tvrdými pravidlami. Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Mexiko, tak ako mnoho ďalších krajín, zažilo počas pandémie koronavírusu v rokoch 2020 a 2021 veľký nárast práce na diaľku. Aj keď sa zamestnanci postupne vracajú do kancelárskych priestorov, práca z domu či na diaľku sa uchytila a stala sa novým trendom.
Tento trend je taký výrazný, že niektoré kancelárske budovy na rušných uliciach v centrách miest sa menia na byty, nemocnice a obchody.

Mexické ministerstvo práce uviedlo, že šéfovia majú povinnosť platiť za elektrinu, tlačiarne a ďalšie vybavenie používané pri práci z domu. Podľa nových pravidiel platí, že ak domov zamestnanca nie je bezpečný, dobre osvetlený a dobre vetrateľný, nemôžu ho šéfovia nútiť tam pracovať. Inšpektori môžu navštíviť domov zamestnanca alebo ho môžu požiadať, aby odfotografoval svoje priestory a tak dokázal, že spĺňajú požiadavky na prácu.

Anketa:
Prispieva ti tvoj zamestnávateľ pri práci z domu na internetové pripojenie? 
Áno.
Nie.
Áno.
21 %
Nie.
79 %

Zamestnanci pracujúci z domu nemôžu byť platení menej než tí, čo chodia do kancelárie, a musia mať stanovený počet pracovných hodín. Tak ako v mnohých iných častiach sveta, aj v Mexiku niektorí zamestnanci využívajú „zmiešaný“ alebo hybridný model, teda chodia do kancelárie len v určité dni v týždni. Nové pravidlá sa vzťahujú na tých, čo pracujú na diaľku najmenej 40 percent týždňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia