Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
11. júna 2023, 11:32
Čas čítania 0:40

Nechce sa ti kosiť? Za zanedbaný pozemok ti hrozí niekoľkotisícová pokuta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Starostlivosť o trávnaté plochy, ovocné sady či vinice je jednoducho zo zákona povinná.

Kto nekosí, priplatí si. Podľa zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy sú totiž majitelia, ale aj nájomcovia či správcovia povinní „predchádzať výskytu a šíreniu burín na neobrábaných pozemkoch“ a v prípade, že tak nerobia, im hrozí pokuta. Na postih za nepokosený trávnik ako prvý upozornil Startitup.

Stovky až tisícky eur

Zákon konkrétne hovorí o poľnohospodárskej pôde, sem spadá napríklad orná pôda, ale aj vinice, chmeľnice, ovocné sady či záhrady a trvalé trávne porasty. Ak sa o pozemok riadne nestaráš, ako fyzickej osobe ti hrozí pokuta do 330 eur. Podnikatelia to majú prísnejšie a za zanedbaný pozemok môžu dostať pokutu 166 až 33 200 eur za jeden hektár pôdy.

Portál Kosenie trávy zároveň upozorňuje, že neželaný porast na tvojom pozemku môžu ľudia nahlásiť nielen obecnému a mestskému úradu, ktorý ti vyrubí pokutu za nepokosený trávnik. Ak na ňom rastú aj alergény, nahlásiť ťa možno aj na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Za zanedbanú údržbu ti RÚVZ môže dať pokutu 3 000 eur pre fyzické osoby a až 9 000 eur pre podnikateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia