Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. júna 2023 o 18:15
Čas čítania 0:46

Úrad verejného zdravotníctva varuje Slovákov pred zákernou chorobou. Vieš sa nakaziť aj z výrobkov, ktoré v lete obľubujeme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minulý rok Úrad verejného zdravotníctva zaznamenal najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov.

Kliešťová sezóna, ktorá sa na Slovensku začala s príchodom zvýšených teplôt, ročne prináša desiatky až stovky prípadov kliešťovej encefalitídy. Úrad verejného zdravotníctva informuje o tom, že prenos vírusu kliešťovej encefalitídy je možný aj pitím čerstvého, tepelne nespracovaného ovčieho či kozieho mlieka alebo zjedením mliečnych výrobkov z takéhoto mlieka.

„Osobám, ktoré nie sú očkované proti kliešťovej encefalitíde, odporúčame v prípade nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä ovčieho a kozieho pôvodu, prevariť surové mlieko pred konzumáciou. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán,“ informuje úrad. Vírus je možné z výrobkov odstrániť pri teplote 70 °C.

Prevenciou nákazy je očkovanie

Očkovať sa dá pred vírusom počas celého roka. S cieľom rýchleho dosiahnutia ochrany je možné využiť zrýchlenú očkovaciu schému. Preočkovanie je individuálne podľa zdravotného stavu, no malo by sa realizovať každých tri až päť rokov.

„Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde odporúčame ľuďom, ktorí v rámci výkonu svojej práce môžu prísť do kontaktu s kliešťovou encefalitídou, ako sú napríklad zamestnanci v lesnom hospodárstve, zememerači, značkári turistických chodníkov, zamestnanci horských chát a lanoviek a podobne. Samozrejme, toto očkovanie sa odporúča aj ľuďom, ktorí trávia svoj voľný čas v prírode – psičkárom, hubárom, turistom a podobne,“ odporúča úrad.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia