Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. júna 2023 o 11:55
Čas čítania 0:54

Nielen samozber jahôd, v tejto časti Slovenska si prvýkrát sám nazbieraš hrach. Ceny sú podľa pestovateľov veľmi priaznivé

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V Partizánskom tento rok po prvýkrát začali so samozberom hrachu.

Záujemcovia si môžu túto sezónu okrem jahôd v partizánskej mestskej časti Návojovce nazbierať i hrach. Samozber hrachu záhradného spustila spoločnosť Fructop v týchto dňoch a potrvá do konca júna.

Nazbierať si hrach do Návojoviec prišli i manželia z Bánoviec nad Bebravou. „Sú tu najlepšie jahody. Teraz sme však prišli na hrášok, lebo jahody už máme nazbierané,“ priblížila Mária. Jahody si tam aktuálne môžeš nazbierať už za 2,5 eura za kilo.

Samozber hrachu pripravila spoločnosť po prvý raz. „Chceli sme rozšíriť sortiment, hľadali sme nejakú plodinu a zhodli sme sa na hrášku záhradnom. Je veľmi dobrý a sladký,“ uviedol riaditeľ firmy Miloš Šebo. Cena hrachu pri samozbere je 3 eurá za kilo, nazbieraný hrach stojí 6 eur za kilo.

Benefitom je cena aj kvalita

Hrášok firma podľa neho vysadila na ploche jedného hektára, zdá sa však, že do budúcna túto plochu ešte rozšíri. Pri pestovaní hrachu je podľa riaditeľa najdôležitejšia vlaha, nesmie byť veľmi sucho, jar ovocinárom zatiaľ v tejto súvislosti priala, bolo relatívne dosť zrážok.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Negatívne sa však zrážky odrazili na úrode jahôd, ktoré vysadili na ploche siedmich hektárov. O samozber jahôd majú ľudia naďalej záujem, najvyšší zaznamenala podľa neho spoločnosť počas pandémie.

 „Zatiaľ sme spokojní aj tento rok, ľudia chodia a majú záujem. Benefitom je určite cena, kvalita, čerstvosť, je to slovenská jahoda, neprešla 1 000 či 2 000 kilometrov, zbieraná v zrelosti, v akej sa má,“ dodal.

Samozber.
Samozber. Zdroj: Facebook/Fructop
Domov
Zdieľať
Diskusia