Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. júna 2023 o 18:04
Čas čítania 0:37

Ústavný súd zrušil zákaz, ktorý urobil škrt cez rozpočet viacerým slovenským politikom. Mená lídrov sa môžu vrátiť do názvu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zákaz sa podarilo presadiť vďaka iniciatíve strany SNS.

Časť zákona o politických stranách je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR. Ide o ustanovenie, podľa ktorého názov strany nesmie obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, alebo členom prípravného výboru strany.

Podľa verdiktu ÚS uvedená časť zasahuje do ústavného práva na slobodu prejavu. Novelu zákona z roku 2018 napadla na ÚS skupina opozičných poslancov Národnej rady SR s tým, že za protiústavné považovali aj ďalšie ustanovenia. Ich návrhu v ďalšej časti však ÚS nevyhovel.

Novela, ktorú iniciovala v tom čase koaličná SNS, upravila fungovanie politických strán a stanovila minimálny počet ich členov na voľby do NR SR či Európskeho parlamentu (EP). 

„Za jeden z najvýznamnejších zásahov do ústavných práv občanov považujeme povinnosť politickej strany odovzdávať Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán na jej požiadanie evidenciu členov strany na plnenie úloh podľa zákona o politických stranách,“ uviedli poslanci v podaní na ÚS.

národná rada
Zdroj: TASR/Jakub Kotian, TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia