Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
15. júna 2023, 10:30
Čas čítania 1:06

VIDEO: Lebky vojakov aj s prilbami. Zničená priehrada na Ukrajine vyplavuje tajomstvá, ktoré môžu byť staré 75 rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vyprázdnenie obrovskej vodnej nádrže po sebe zanechalo bahniská s veľkým počtom kostier, zbraní a munície.

Na sociálnych sieťach sa v posledných dňoch začali šíriť videá a fotografie nasnímané v blízkosti rieky Dneper, na ktorých možno vidieť veľký počet vyplavených lebiek a starej munície či zbraní.

Nahrávky sa začali objavovať po tom, ako v lokalite začala klesať hladina vody v dôsledku zničenia priehrady pri meste Nova Kachovka, informuje britský denník The Guardian.

Zverejnené videá poukazujú nielen na obrovský úbytok vody na mieste, kde sa v minulosti nachádzala vodná nádrž, ale aj na náleziská desaťročí starých lebiek, kostí a zbraní. 

Mohlo by ísť o pozostatky nacistov z druhej svetovej vojny

Historici sa domnievajú, že niektoré z pozostatkov môžu pochádzať z obdobia spred 80 rokov, keď na tomto mieste v okolí Nikopola došlo k obrovskej bitke. Bitka o Dneper bola ohniskom jednej z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny, do ktorej sa zapojilo viac ako 6 miliónov vojakov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Andrij Solonec, historik z Národného múzea dejín Ukrajiny v druhej svetovej vojne, uviedol: „Straty sovietskych vojsk sa pohybovali od 30 000 do 60 000 ľudí. Straty nemeckých a rumunských jednotiek boli až 20 000 ľudí. Teoreticky by toto video zobrazujúce prilbu a lebku mohlo súvisieť s týmito bojmi.“

Nasnímané videá a fotografie však doteraz nebolo možné nezávisle overiť. Existuje však predpoklad, že ide o pozostatky nemeckých vojakov, ktoré zakopali do provizórnych vojenských hrobov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia