Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
18. júna 2023 o 11:25
Čas čítania 0:41

Od júla si zamestnanci na Slovensku prilepšia. Stúpnu príplatky, niektorým môže narásť výplata o desiatky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zvyšujú sa nielen príplatky za víkendovú prácu, ale aj príplatky na stravovanie.

Obyvatelia Slovenska si od budúceho mesiaca môžu finančne polepšiť o desiatky eur. Ak pracuješ cez víkendy alebo v noci – patríš k nim aj ty. Zvyšuje sa totiž príplatok za prácu počas víkendov, príplatok za prácu v noci, ale aj príplatok na stravovanie, informuje o tom portál Pravda

Minimálny príplatok za prácu v sobotu je aktuálne stanovený na 1,79 eura za každú hodinu práce. Od budúceho mesiaca však táto suma narastie najmenej na 50 % minimálnej hodinovej mzdy, čiže 2,012 eura. 

Podobne sa zvyšuje aj suma príplatku za prácu v nedeľu, ktorý narastie z 3,58 eura na 4,03 eura za odpracovanú hodinu. V prípade, že si povaha práce vyžaduje pravidelné nedeľné služby, suma príplatku bude musieť predstavovať najmenej 90 % minimálnej hodinovej mzdy – t. j. 3,621 eura namiesto aktuálnej sumy 3,22 eura na hodinu. Zamestnanci, ktorí vykonávajú rizikovú prácu, budú mať príplatky ešte vyššie. 

V neposlednom rade sa zvyšuje aj príplatok na stravovanie, a to až takmer o 40 centov. Minimálna hodnota stravného lístka, ktorá bola stanovená na 5,10 eura, bude po novom až 5,48 eura.

Domov
Zdieľať
Diskusia