Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
22. júna 2023 o 7:58
Čas čítania 0:42

Rakúšanom dochádza trpezlivosť s vlkmi, ktoré im zabíjajú dobytok. Ich odstrel však kritizujú ochranári

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V spolkovej krajine Korutánsko už poľovníci odstrelili 5 zvierat.

Viaceré rakúske spolkové republiky povolili odstrel chránených vlkov, ktoré kynožia miestne hospodárske zvieratá. Povolenie zabíjania chránených zvierat kritizuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF), pričom tvrdí, že ide o porušenie európskeho práva. Vlk je chránený podľa smernice Európskej únie prijatej v roku 1992.

V Korutánsku už podľa France 24 na základe legislatívy zabili poľovníci 5 vlkov a ďalších 8 by malo nasledovať. Susedné Tirolsko, známe voľným pohybom dobytka na horských pastvinách, povolilo usmrtenie šiestich vlkov, ku ktorému má ešte len dôjsť.

Po vymiznutí v 19. storočí sa vlk v posledných rokoch postupne vracia, aby znovu osídlil mnohé oblasti v Rakúsku. Podľa oficiálnych odhadov bolo v roku 2022 napočítaných asi 80 vlkov. „Rakúsko zatiaľ nemá veľa vlkov a musí prispieť k ochrane tohto druhu, ako to robia iné európske krajiny,“ povedal expert WWF Christian Picher a vyzval Európsku komisiu, aby konala.

WWF je presvedčené, že Rakúsko by sa malo učiť od susedných štátov, ako je Taliansko, ktoré „už majú v tejto oblasti desiatky rokov skúseností“. Rakúsko, by podľa ochranárov malo zlepšiť monitorovanie zvierat a vyhnúť sa zbytočnému „strašeniu“ obyvateľstva.

vlk
Zdroj: Wikimedia Commons/Mas3cf/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia