Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
22. júna 2023 o 9:40
Čas čítania 0:51

Na Slovensku v stredu vyčíňal výnimočný búrkový systém derecho, priniesol 18-tisíc bleskov. Dnes zažijeme najteplejší deň

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nad Slovenskom včera zaznamenali takmer 18 000 bleskov.

Viacero regiónov Slovenska v stredu podľa portálu iMeteo zasiahol výnimočný meteorologický jav derecho. Išlo o jeden z najrozsiahlejších búrkových systémov v Európe, ktorý sa vytvoril ešte v utorok večer nad južným Francúzskom a pokračoval až po územie Rumunska, kde zanikol. Búrky v dôsledku derecha vznikali aj vo Švajčiarsku, v Nemecku, Maďarsku či Česku.

Na Slovensko prišli búrky z južnej Moravy cez oblasť Záhoria, následne sa presunuli nad Považie a rozšírili sa ďalej. Búrkový systém prešiel takmer celým západným a stredným Slovenskom a cez Spiš a Gemer pokračoval nad Maďarsko. Celkovo nad Slovenskom udrelo takmer 18 000 bleskov.

Derecho, v rámci ktorého vietor dosahoval rýchlosť 100 km/h, spôsobilo aj rozsiahle materiálne škody a na viacerých miestach ochromilo cestnú aj železničnú dopravu.

Najteplejší deň

Dnes čaká Slovensko najteplejší deň od začiatku roka a situácia v súvislosti s búrkami bude naďalej nebezpečná. Tie sa dnes môžu vyskytnúť najmä na východe. Mali by však byť slabšie ako v stredu. Súčasná vlna horúčav by sa mala silnými búrkami skončiť v piatok s príchodom studeného frontu.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Derecho je veterný jav, ktorý prináša väčšie, kompaktnejšie a dlhšie trvajúce búrkové systémy. Aby sme mohli hovoriť o derechu, je nutné, aby škody spôsobené vetrom boli početné na mnohých miestach a aby nárazy vetra presahovali rýchlosť 25 m/s a zasiahli oblasť v dĺžke najmenej 400 km.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia