Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
22. júna 2023, 10:25
Čas čítania 0:48

Už poznáme meno Homofóba roka. Známu anticenu získal arcibiskup Ján Orosch, takto okomentoval tragédiu v Teplárni

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Organizácia prvýkrát udelila aj cenu Dúhový jednorožec.

Víťazom 11. ročníka ankety Homofób roka sa stal trnavský arcibiskup Ján Orosch. O výsledkoch informovala v tlačovej správe mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv.

Organizácia tento rok prvýkrát udelila aj ocenenie Dúhový jednorožec, ktoré je protipólom ankety Homofób roka. Vyhral ju Vojtech Klinec, rómsky spevák vystupujúci pod umeleckým menom Vojtík.

18. mája 2023, 19:30 Čas čítania 0:12 KVÍZ: Najväčší homofóbi roka 2023. Dokážeš priradiť autorov k ich výrokom? KVÍZ: Najväčší homofóbi roka 2023. Dokážeš priradiť autorov k ich výrokom?

Arcibiskup Orosch sa zviditeľnil po teroristickom útoku v Teplárni, keď v obežníku adresovanom kňazom Trnavskej arcidiecézy spochybňoval nevinnosť obetí. Pýtal sa, ako často prebehla v podniku kontrola mladistvých osôb a koľkokrát bola v Teplárni protidrogová razia.

Zvíťazil v konkurencii Matoviča či Bartalos

Výrok, ktorý mu vyniesol najviac hlasov v ankete, znie takto: „Priznám sa vám, že v ich vyjadrení mi vadí jedno slovo, s ktorým nemôžem súhlasiť. To slovo je ,nevinné obete‘.“

„Priepasť, ktorá delí výhercu Homofóba roka a Dúhového jednorožca, je príznačná pre stav našej spoločnosti. Slová arcibiskupa Oroscha sa stretli s takým pobúrením, a to aj medzi veriacimi, že sa zaň musel de facto ospravedlniť. Ukazuje to, ako sa za tie roky, čo túto anketu organizujeme, posunul stred verejného diskurzu od tolerancie smerom k akceptácii LGBT ľudí,“ povedal v súvislosti s ocenením riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Ján Orosch zvíťazil v hlasovaní v konkurencii Igora Matoviča, Marie Bartalos, Milana Kuriaka a Jozefa Mikloška.

Orosch
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia