Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
28. júna 2023, 12:10
Čas čítania 0:31

FOTO: V legendárnych Pompejach našli na stene maľbu jedla, ktoré vyzerá ako pizza. Taliani špekulujú, o aký pokrm ide

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pompeje sa nachádzali neďaleko Neapola.

Medzi ruinami starovekých Pompejí našli archeológovia na stene namaľovanú fresku jedla, ktoré pripomína pizzu. Na jedle však chýbajú známe suroviny ako rajčiny a syr mozzarella. Maľbu našli na stene domčeka, ktorý mal v prístavbe pekáreň, píše The Guardian

Pompeje sa nachádzali neďaleko Neapola, ktorý sa označuje ako rodisko pizze. „Už v starovekých Pompejach sme vedeli, že existovali formy plochého chleba vyrábaného z obilia, vody, zo soli a možno aj z piva ako kypriacej látky. V tej dobe to mohli doplniť zeleninou alebo rybou. Bola to starodávna forma pizze,“ povedal majiteľ jednej z najstarších pizzerií ​​v Neapole Gino Sorbillo. 

Na freske je však podľa mnohých odborníkov namaľovaný tradičný okrúhly chlieb focaccia, ktorý obľubovali starí Rimania. Vedľa chleba je vyobrazený pohár s vínom, sušené ovocie, datle, granátové jablko a veniec z rastliny menom jahodovec obyčajný.

pompejepompejepompejepompeje
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia