Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. júla 2023, 14:01
Čas čítania 0:35

Šéf vagnerovcov Prigožin údajne opustil Bielorusko. Zmena jeho polohy vyvoláva množstvo otázok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Údajne sa nachádza v Petrohrade, kým jeho žoldnieri táboria na pôvodných miestach.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin je v Petrohrade, zatiaľ čo jeho žoldnieri zostávajú v táboroch, kde sa nachádzali aj pred vzburou proti Moskve.


Lukašenko minulý týždeň tvrdil, že Prigožin je v Bielorusku. Vo štvrtok medzinárodným reportérom povedal, že šéf žoldnierov sa nachádza v Petrohrade a vagnerovci sú vo svojich táboroch.

Moskve sa vzbúril

Prigožin a jeho žoldnieri sa vzbúrili 24. júna a vydali sa na pochod proti Moskve. Dôvodom boli údajne raketové útoky ruskej armády na ich tábory. Prigožin vyhlasoval, že on a 25-tisíc jeho vojakov je pripravených padnúť v boji. Obsadili mesto Rostov nad Donom, kde sídli ruské veliteľstvo, a bez odporu prešli niekoľko stoviek kilometrov. Zastavili sa až približne 200 kilometrov pred Moskvou, kde ukončili svoj „pochod za spravodlivosť“.


Ukončenie ich vzbury pomohol dohodnúť bieloruský prezident Lukašenko. Podľa neho sa Prigožin presunul do Bieloruska výmenou za bezpečnostné záruky pre seba a svojich žoldnierov.

Prigožin, vagnerovci
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia