Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
10. júla 2023 o 9:45
Čas čítania 0:46

V Chorvátsku pozorujú veľmi nebezpečné delfíny. Sú prítulné, má to však háčik

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za ich správaním sa môžu skrývať vážne dôvody.

Chorvátski odborníci zaznamenali delfíny s nezvyčajným správaním, upozorňuje portál tn.cz. Delfín je veľmi spoločenské zviera a žije v skupinách. V Kvarnerskom zálive na severe Jadranu však nedávno spozorovali jedincov, ktorí sa stránia ostatných delfínov a čoraz viac sa približujú k ľuďom.

Okolo Rijeky a ostrova Rab odborníci už niekoľko týždňov evidujú dva delfíny obyčajné. Každý z nich sa pohybuje sám v blízkosti prístavov a ľuďom dovoľuje, aby sa k nemu priblížili. 

Samotársky spôsob života nie je bežný

Vedecká nezisková organizácia Blue World Institute pozoruje tento jav už niekoľko týždňov a upozorňuje, že to nezodpovedá ich bežnému spôsobu života. Odlúčenie od skupiny a samotársky spôsob života môže mať viacero dôvodov. Vedci zatiaľ predpokladajú, že by v prípade spomínaných delfínov malo ísť o choré či zranené jedince.

Delfíny v Jadranskom mori sú v dobrej kondícii. Podľa odborníkov nemajú vonkajšie známky zdravotných ťažkostí ani poranenia.

Organizácia ľudí aj napriek tomu vyzýva na zvýšenú opatrnosť a prosí ich, aby sa k živočíchom nepribližovali. Kontakt môže mať negatívny vplyv na ľudí aj na delfíny. Ľudia môžu zvieratá kŕmiť nevhodnou stravou alebo ich nakaziť chorobami. Naopak, delfín sa môže cítiť ohrozený a v podobnom prípade môže v sebaobrane reagovať veľmi agresívne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia