Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. júla 2023, 16:29
Čas čítania 0:50

Slováci prejavujú čoraz väčší záujem o špecifický typ hypotéky. Klienti bánk sa tak chcú chrániť pred týmto rizikom

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Pokúšajú sa tak chrániť pred potenciálnou stratou zloženej zálohy.

Dopyt po hypotékach na nešpecifikovanú nehnuteľnosť sa z minuloročného menej ako tretinového podielu približne zdvojnásobil. Klienti si tak chcú chrániť riziko straty zloženej zálohy, uviedla finančná platforma Moneyhoon. Rastúce úrokové sadzby zároveň mesačnú splátku na bývanie zvýšili napríklad o 31 percent pri náraste sadzieb z 1 percenta na 4 percentá ročne pri splatnosti na 20 rokov.

„Klient si hypotékou na nešpecifikovanú nehnuteľnosť chráni riziko straty zloženej zálohy na nehnuteľnosť, ktorú si nakoniec nemôže dovoliť, lebo banka schváli nižšiu hypotéku, akú by klient na kúpu potreboval. Klient teda vie svoje maximum skôr, ako si vyberie nehnuteľnosť, a v tom rozmedzí sa pohybuje pri výbere,“ uviedol hypotekárny expert Moneyhoon Martin Vacho.

Celkovo sa záujem o hypotéky znížil

V porovnaní s rokom 2021 je zároveň nových žiadateľov o hypotéku o tretinu menej. Pribudli tiež klienti, ktorí riešia prípravu na hypotéku z hľadiska príjmov a konsolidácie záväzkov niekoľko mesiacov dopredu či bez výberu kúpy konkrétnej nehnuteľnosti.

Úrokové sadzby sa podľa Vacha opätovne neznížia na úroveň, aká bola v roku 2021. 

„Výška sadzieb jednotlivých fixácii je niekedy identická a zmysel má rozhodovanie sa až v momente, keď sa nájde to najvýhodnejšie riešenie pre klienta. Je potrebné vyhodnocovať výhodnosť z pohľadu fixácie na identické obdobie, aby sa zistilo, aký je rozdiel v preplatení pri odlišných fixáciách,“ odporúča Vacho.

Slováci sa snažia chrániť pred rizikom straty zloženej zálohy pomocou hypoték na nešpecifikovanú nehnuteľnosť.
Slováci sa snažia chrániť pred rizikom straty zloženej zálohy pomocou hypoték na nešpecifikovanú nehnuteľnosť. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia