Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
13. júla 2023, 11:40
Čas čítania 0:35

Hrozivý dosah horúčav. Na Slovensku nám vysychá najväčší prírodný prameň pitnej vody, ktorý zásobuje celý región

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čoraz vyššie priemerné teploty spôsobujú na našom území veľké problémy s podzemnou vodou.

Neustále sa zvyšujúce priemerné teploty na Slovensku majú za následok postupné vysychanie prameňa Lazce. Upozornili na to Slovenský hydrometeorologický ústav a Turčianska vodárenská spoločnosť, informuje portál Aktuality.sk

Lazce sú najvýdatnejším prírodným prameňom nielen na Slovensku, ale aj v celých Západných Karpatoch. Vyviera pri meste Martin, konkrétne v Necpalskej doline, a pitnou vodou zásobuje obyvateľov okolitého regiónu Turiec.

V uplynulých rokoch sa však jeho priemerná výdatnosť postupne znižuje, čo SHMÚ pripisuje najmä nedostatku zrážok, ktoré sú hlavným zdrojom podzemnej vody.

Situácia na západnom a východnom Slovensku

Napriek tomu, že je výdatnosť prameňa Lazce nateraz dostačujúca, odborníci zo stredného Slovenska sa obzerajú po ďalších zdrojoch zásobovania. Trend z posledných rokov naznačuje, že voda z Lazcov už v budúcnosti na zásobovanie nebude postačovať.

Pozitívnou správou však je, že na východe a západe Slovenska zatiaľ podobný problém vodári nezaznamenali. Vodárenské spoločnosti tvrdia, že za to môže chladnejší máj a jún s dostatkom zrážkovej činnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia