Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. júla 2023, 20:40
Čas čítania 0:56

V Európe udrú extrémne teploty nad 40 °C. Viaceré krajiny zavádzajú vážne obmedzenia, takto to bude vyzerať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Európe budú počas víkendu teploty prevyšujúce 40 stupňov Celzia. Úrady zavádzajú opatrenia na ochranu obyvateľstva.

Viaceré krajiny južnej a juhozápadnej Európy očakávajú v najbližších dňoch teploty nad 40 stupňov Celzia. Úrady prijali príslušné opatrenia vrátane požiadaviek na úpravu pracovného času či varovaní pre rizikové skupiny obyvateľstva. 

Pre horúčavy zatvorili grécku Akropolu

V Grécku, Turecku a na Cypre počas víkendu očakávajú teploty prevyšujúce 40 stupňov Celzia. V Aténach sa má ortuť teplomera už v piatok vyšplhať na 41 stupňov. Grécke ministerstvo kultúry prevádzkovateľom archeologických pamiatok vrátane Akropoly nariadilo, aby ich cez deň počas najväčších horúčav pre návštevníkov uzavreli.


Viaceré obce v Grécku i na Cypre zriadili klimatizované haly, kam sa ľudia môžu pred horúcim počasím uchýliť. Zamestnancom nariadili zostať pracovať z domu a zamestnávatelia majú upraviť pracovný čas, aby sa ľudia vyhli poludňajším horúčavám.


Opatrnosť majú podľa úradov zachovať aj staršie osoby, malé deti a ľudia s oslabeným zdravím. Obyvatelia by nemali zanedbať ani starostlivosť o domáce a opustené zvieratá. Grécke ministerstvo civilnej ochrany upozorňuje aj na zvýšené riziko požiarov počas najbližšieho týždňa.

V Španielsku bude 45 stupňov

Španielska meteorologická služba oznámila, že teplota až 45 stupňov Celzia môže zasiahnuť južné oblasti Pyrenejského polostrova, kde vydali varovania pred mimoriadne vysokými teplotami. Takéto teploty v pondelok už zaznamenali obci Loja neďaleko Granady v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia. Namerali tam 44,5 stupňa Celzia. Teplotu nad 35 stupňov Celzia zaznamenali v stredu na viac než 100 meteorologických staniciach v krajine.


Talianske ministerstvo zdravotníctva vydalo výstrahu pred vysokými teplotami pre starších ľudí a zraniteľné osoby v desiatich mestách.

Grécko, horúčavy
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia