Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Jana Chovancová TASR
23. júla 2023, 10:31
Čas čítania 0:56

Sebapoškodzovanie, depresia či panika. Zverejnili dáta, koľko Slovákov trápia duševné ťažkosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Stav duševného zdravia na Slovensku je alarmujúci. Kontakty pri bezprostrednej samovražednej úzkosti stúpli o 71 percent.

Občianske združenie IPčko zaznamenalo v poslednom polroku nárast kontaktov hľadajúcich odbornú pomoc pre poruchy príjmu potravy či pre dianie na internete. Vyplýva to z ich dát, o ktorých informoval riaditeľ IPčka Marek Madro.

„Z dát, ktoré sme spracovali, nás najviac prekvapil 30-percentný nárast sebapoškodzovania, 170-percentný nárast v téme poruchy príjmu potravy a 220-percentný nárast kontaktov o internetových fenoménoch,“ uviedol Madro.


Vysvetlil, že medzi internetové fenomény patria napríklad témy kyberšikany, hoaxov či radikalizácia. V súvislosti s internetom eviduje IPčko za posledných šesť mesiacov 3832 kontaktov, v súvislosti s poruchami príjmu potravy 964 a pre sebapoškodzovanie 6082.


O 31 percent stúpol aj počet kontaktov s myšlienkami na samovraždu a o 71 percent narástli kontakty pri bezprostrednej samovražednej úzkosti.

2. júna 2023, 12:00 Čas čítania 3:06 Toto sú 3 varovné signály, ktoré ti naznačia, že blízka osoba môže trpieť poruchou príjmu potravy Toto sú 3 varovné signály, ktoré ti naznačia, že blízka osoba môže trpieť poruchou príjmu potravy

„Ďalej sme zaznamenali 18-percentný nárast kontaktov o LGBTI+ témach,“ dodal Madro.

V prvom polroku sa na IPčko obrátilo takmer 100-tisíc ľudí. Dôvodom boli najmä pocity osamotenia a strachu, stres či tlak na výkon, myšlienky na ukončenie života, depresia, rovesnícke vzťahy, sebapoškodzovanie či úzkosť, panika a fóbie. Najčastejšie pomoc vyhľadali ľudia vo veku 19 až 24 rokov a vo veku 15 až 18 rokov.

Ak prechádzaš ťažkým životným obdobím, potrebuješ pomoc alebo sa skrátka iba chceš porozprávať s niekým, kto ťa vypočuje, vedz, že sa máš na koho obrátiť. Možno ti pomôžu nasledujúce kontakty:

IPčko poskytuje chatovú alebo emailovú komunikáciu.
Chuť žiť poskytuje bezplatnú linku pomoci: 0800 221 080.
Liga za duševné zdravie poskytuje telefonickú a emailovú komunikáciu. Linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566.
Domov
Zdieľať
Diskusia