Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
24. júla 2023, 10:50
Čas čítania 1:01

Extrémne horúčavy až 49 °C: Obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov trápia v týchto dňoch rekordné teplá (+ MAPA)

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vysoké teploty by mali domáci, ale aj dovolenkári pocítiť najmä v Turecku, Grécku, Južnom Taliansku, Tunisku a Alžírsku.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informuje prostredníctvom sociálnej siete o extrémnych horúčavách v Stredomorí. Vysoké teploty by mali ľudia pocítiť najmä v Turecku, Grécku, Južnom Taliansku, Tunisku a Alžírsku. 

Turecko v posledných dňoch zaznamenalo mimoriadne teploty. V obľúbenom turistickom meste, Antalyi, sa oteplilo až na 44,5 °C, čo nie bežný jav a hodnota sa priblížila k miestnemu rekordu 45,4 °C, ktorý namerali v júli 2017. Na území Grécka teploty dosiahli až 46 °C.

Obidve oblasti zasiahne silný vietor, ktorý komplikuje situáciu s požiarmi. „Veterno v oblasti pretrvá aj zajtra a pozajtra, no trochu sa ochladí,“ uvádza SHMÚ.

Aj talianske ostrovy Sardínia a Sicília zaznamenávajú v posledných dňoch teplotné rekordy. Maximálne teploty sa na určitých miestach pohybujú od 47-48 °C, čo sa podľa SHMÚ približuje celoeurópskemu rekordu 48,8 °C , ktorý namerali v auguste 2021 na Sicílii. „Stred horúcej tlakovej výše sa vo vyšších hladinách už približne dva týždne udržiava v oblasti severozápadnej Afriky – spočiatku bol posunutý viac k Španielsku, teraz sa ,naťahuje‘ smerom k Taliansku,“ uvádza SHMÚ. Na severe Alžírska namerali 48-49 °C. V Tunise sa očakáva, že teploty vystúpia až na 49 °C, čo prekoná rekord 48,9 °C, ktorý namerali v auguste 2021.

Teplotné maximá aj na Slovensku

Vysoké teploty na území Slovenska budú najmä na juhozápade, kde dosiahnu úroveň 35 °C. „V utorok začne počasie u nás ovplyvňovať zvlnený studený front, pred ktorým sa prvú búrky vyskytnú už zajtra, najmä vo večerných hodinách (ojedinele už v túto noc), vplyvom silného výškového prúdenia môžu byť aj supercelárne,“ uvádza SHMÚ. Silné búrky budú ďalej postupovať smerom k severnému Taliansku.

Domov
Zdieľať
Diskusia