Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. júla 2023, 14:55
Čas čítania 0:46

FOTO: Vandali v Tatrách sprejujú po skalách a stromoch vlastné mená. Zamestnanci sú zúfalí, nevedia ich ani poriadne potrestať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Výška pokút sa v poľských Tatrách nemenila už 20 rokov.

Neznámi vandali ničia prírodu Tatranského národného parku a sprejovaním poškodzujú skaly a stromy na poľskej strane veľhôr. Grafity sa zamestnancom parku podľa portálu Polsatnews.pl často nedarí odstrániť. Apelujú preto na disciplínu turistov, ktorých nízke pokuty nedokážu odradiť.

Podľa zamestnanca parku Tadeusza Ruseka píšu na skaly a stromy vandali najčastejšie svoje mená a názvy miest, z ktorých pochádzajú. Tagy sa objavujú pozdĺž obľúbených chodníkov a na vrcholoch.

Na čistenie nemôžu použiť chemikálie

Pracovníci sa sťažujú, že v prípade odstraňovania grafitov a čistenia prírody ide o veľmi únavnú manuálnu prácu s nepresvedčivými výsledkami. V národnom parku totiž nemôžu použiť žiadne chemikálie.

„Takouto prácou, žiaľ, nenávratne ničíme skalné porasty a nemôžeme použiť rýchlejšie pôsobiace chemikálie, pretože sa môžu dostať do prostredia,“ píšu pracovníci Tatranského národného parku vo výzve adresovanej turistom.

Maximálna výška pokuty za takéto poškodenie parku je pre nezodpovedných turistov 500 zlotých, čo je v prepočte 113 eur. Nízke sadzby pokút sa nezmenili za posledných 20 rokov. Pracovníci parku môžu teoreticky prípad posunúť súdu, no v praxi sa to stáva veľmi zriedka.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Páchateľov je totiž takmer nemožné vypátrať. Pracovníci TPN vyzývajú návštevníkov, ktorí sa stanú svedkami vandalizmu, aby toto konanie čo najskôr odfotografovali a informácie poskytli príslušným úradom.

Domov
Zdieľať
Diskusia