Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
27. júla 2023, 16:01
Čas čítania 0:51

Veľký posun na fronte. Ukrajinci zrejme prelomili ruskú obranu v kľúčovej oblasti, Rusi priznali problémy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinské sily podľa všetkého uskutočnili úder smerom na dedinu Robotyne v západnej časti Záporožskej oblasti. Skutočné výsledky celej operácie však zatiaľ zostávajú nejasné.

Ukrajinským jednotkám sa v rámci väčšej operácie, ktorá bola súčasťou prebiehajúcej protiofenzívy, podarilo v stredu prelomiť ruské obranné pozície pri obri Robotyne v Záporožskej oblasti. Celkový úspech tejto operácie však zostáva nejasný, uviedli vo štvrtok analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). 


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že na frontovej línii zaznamenali „veľmi dobré výsledky“, a je možné, že sa odvolával práve na túto operáciu, uviedli analytici.


ISW vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine spresnil, že ukrajinské sily podľa všetkého uskutočnili úder smerom na dedinu Robotyne v západnej časti Záporožskej oblasti.

Rusko priznalo problémy

Ruské zdroje vrátane ministerstva obrany v Moskve uviedli, že ukrajinským vojakom sa tam podarilo „prelomiť ruské obranné pozície“ smerom na severovýchod, pripomína inštitút.


Geolokalizované zábery podľa ISW ukazujú, že Ukrajina pravdepodobne počas útoku postúpila do vzdialenosti 2,5 kilometra na východ od obce Robotyne predtým, než ruské sily použili taktiku tzv. „elastickej obrany“ a zatlačili ich späť.


Rozdielne tvrdenia relevantných ruských zdrojov o rozsahu útoku vrátane počtu nasadených ukrajinských bojových vozidiel a rozsahu ruských strát však znamenajú, že skutočné výsledky celej operácie zatiaľ „zostávajú nejasné,“ uvádza ISW. Podľa inštitútu však rozdiely v správach z ruských zdrojov môžu naznačovať, že Ukrajincom sa v danej oblasti podarilo dosiahnuť výraznejší úspech, než ako to tvrdia Rusi.

Putin, Rusko, Moskva
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia