Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
4. augusta 2023 o 19:12
Čas čítania 0:36

Slováci, ktorí si nepreberú tovar na dobierku, môžu mať poriadny problém. Novinky v zákone klepnú po prstoch špekulantom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odstúpenie od kúpnej zmluvy bez udania dôvodu bude po novom podmienené viacerými povinnosťami.

Aj Slováci majú vo zvyku objednávať si tovar na dobierku a následne ho z rôznych dôvodov neprebrať. Predávajúcim tak vznikajú zbytočné náklady, ktoré majú právo požadovať naspäť. Nový zákon o ochrane spotrebiteľa nadobudol platnosť od augusta 2023 a výrazne obmedzil neférové praktiky zákazníkov, upozornil portál peniaze.sk.

Zákazníci mali doteraz právo vrátiť väčšinu tovaru bez udania dôvodu do 14 dní od prevzatia zásielky. Napriek tejto možnosti sa množstvo zákazníkov pravidelne rozhodlo tovar neprevziať vôbec. Po novom bude možnosť odstúpenia od kúpnej zmluvy bez udania dôvodu podmienená viacerými povinnosťami.

Od kúpnej zmluvy bude možné odstúpiť:

  • do 14 dní odo dňa, keď bol tovar prevzatý,
  • aj pred prevzatím tovaru. Pozor, zákazník je povinný o odstúpení od zmluvy informovať predajcu, napríklad vyplnením a odoslaním vzorového formulára.

V prípade, že sa zákazník rozhodne hrať na „mŕtveho chrobáka“ a tovar jednoducho bez slova neprevziať, kúpna zmluva nebude zrušená a predajca bude mať aj naďalej nárok žiadať zaplatenie kúpnej ceny. 

Domov
Zdieľať
Diskusia