Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. augusta 2023 o 12:09
Čas čítania 0:39

Chorá Editka síce drahý liek za 2 milióny dostala, poisťovňa však prišla so zásadným rozhodnutím

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podrobnosti o uhradení poskytla podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Malá Editka absolvovala liečbu liekom za 2 milióny eur. VšZP ju však nepreplatila. V rozhovore pre SME to potvrdila podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Beata Havelková. Podľa jej slov má teraz v prípade nákladnej faktúry v rukách symbolického „čierneho Petra“ výrobca lieku Novartis.

„Ako sme rešpektovali rozhodnutie okresného súdu, tak isto sme urobili aj pri rozhodnutí krajského. Pár týždňov po rozhodnutí krajského súdu, ktorý zamietol rozhodnutie okresného, bola splatná faktúra pre nemocnicu za podanie lieku Zolgensma poistenkyni. Tým, že prišlo toto rozhodnutie, sme faktúru neuhradili. Pre nás je teda tento prípad ukončený,“ povedala Havelková.

V prípade vzácnej choroby Editky jej bolo potrebné liek podať do druhého roka života. Prišlo k tomu v marci a na liek sa Editke vo verejnej zbierke skladalo celé Slovensko. Rodičom sa podarilo vyzbierať takmer 800-tisíc eur.

To, že je Editka vhodnou pacientkou na podanie liečby, potvrdili aj ošetrujúci lekári. Všeobecná zdravotná poisťovňa však argumentovala tým, že pacientka má k dispozícii najmodernejšiu liečbu dvoma inovatívnymi liekmi, ktoré sú plne hradené zo zdravotného poistenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia