Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
9. augusta 2023 o 8:15
Čas čítania 1:41

Je na realitnom trhu chaos? V Bratislave je priemerný mesačný nájom 904 €, ceny bytov klesli, no nájomné rapídne stúpa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bratislava zažíva situáciu, v ktorej je bývanie čoraz menej dostupné následkom zvyšujúcich sa úrokových sadzieb aj inflácie, čo síce znižuje ceny starších bytov, ale výrazne zvyšuje nájomné.

Ceny starších bytov v Bratislave opäť klesli, aj keď iba veľmi mierne. Aj keď by si sa pri pohľade na inzeráty mohol potešiť, v skutočnosti sa situácia s bývaním komplikuje, pretože s padajúcimi cenami bytov, naopak, výrazne rastie cena nájomného v hlavnom meste.

Oproti predchádzajúcemu štvrťroku klesli ceny bytov o 2,76 percenta na úroveň 3 484 eur za štvorcový meter. Ceny podľa analytikov síce klesajú už tretí štvrťrok v rade, v praxi to znamená, že medziročne v Bratislave zažívame pokles cien bytov o 8,9 percenta.

Na druhej strane spomínané nájomné medziročne narástlo o 11,8 percenta, a tak sa aktuálne pohybuje na hranici 15,10 eura za štvorcový meter, informovala spoločnosť Bencont Investments.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Google Mapy

Je otázkou času, kedy sa situácia otočí

Podľa hlavného analytika spoločnosti Rudolfa Bruchánika poklesom cien bytov, vysokým mzdovým rastom a pomalším rastom úrokových sadzieb sa tieto byty stávajú dostupnejšími pre kupujúcich.


„Je preto len otázkou času, kedy sa situácia opäť otočí a kupujúci sa prestanú obávať, že investíciu do bytu urobia v nesprávnom čase a dopyt sa opäť obnoví. Predpokladáme, že hlavným bodom zlomu bude skrotenie inflácie a možný pokles úrokových sadzieb,“ doplnil Bruchánik.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Táto situácia na trhu, keď potenciálni záujemcovia musia rátať s vyššími úrokovými sadzbami aj infláciou, síce pomáha znižovať ceny starších bytov a stabilizovať ceny novostavieb na rovnakej úrovni už minimálne rok, no priemerná novostavba dnes v Bratislave stojí o 45 percent viac ako priemerný porovnateľný starší byt, ktorý nájdeš cez inzerát či realitnú kanceláriu.

Podľa analytikov Bencont Investments však priemernú cenu novostavieb ťahajú nahor projekty v centre mesta, ktoré sa v sekundárnej ponuke nenachádzajú.

Splátka hypotéky vyššia ako nájomné

Správy o tom, že nájomné v Bratislave medziročne narástlo o viac ako 11 percent, iba podčiarkujú fakt, že momentálne je nájomné bývanie dostupnejšie ako hypotéka. Môže za to situácia, keď je splátka hypotéky aj s energiami pri kúpe bytu aktuálne vyššia ako nájom obdobného bytu.

Priemerný mesačný nájom v Bratislave v druhom štvrťroku dosiahol 904 eur, čo predstavuje medziročný nárast až 16,5 %. Najrýchlejšie rástlo nájomné na medziročnej báze v Petržalke (o 22,7 % na 792 eur) a v Starom Meste (o 17,65 % na 1 164 eur).

 
Podľa analytika je možné, že v blízkom čase ešte nastane pokles cien bytov na sekundárnom trhu v nízkych jednociferných číslach, no predpokladá, že sa situácia do konca roka zastabilizuje a postupne sa začne otáčať. „Naopak, pri nájomnom bývaní môžeme byť svedkami ďalšieho, aj keď už pomalšieho nárastu, keďže potreba bývania v Bratislave ostáva aj naďalej a časť trhu, ktorá nákup nehnuteľnosti buď odkladá, alebo si ju nevie dovoliť, si byt bude musieť prenajať,“ uzavrel Bruchánik.

Domov
Zdieľať
Diskusia