Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. augusta 2023, 12:55
Čas čítania 0:31

Desiatky slovenských detí nechtiac zjedia bežný predmet, po ktorom môžu vykrvácať do pár minút. Ústav varuje rodičov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Požitie bateriek môže spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti.

V Národnom ústave detských chorôb v Bratislave ročne evidujú približne 30 prípadov detských úrazov spôsobených požitím diskovitých bateriek. Najčastejšie ide o deti vo veku dvoch až piatich rokov.

Baterky môžu pritom spôsobiť vážne poškodenie zdravia. Upozornil na to Jaroslav Bibza z Kliniky detskej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH.


„Diskovité baterky sa bežne používajú v domácnosti vrátane niektorých hračiek a deti sa k nim ľahko dostanú často aj bez povšimnutia rodiča. Môžu spôsobiť až vážne poškodenie steny hornej časti tráviacej rúry, hlavne pažeráka a žalúdka,“ ozrejmil lekár.


Ako uviedol, v hornej časti pažeráka môžu baterky spôsobiť až jeho prederavenie smerom do priedušnice, v strednej časti môžu poškodiť stenu aorty, čo môže viesť k masívnemu krvácaniu až vykrvácaniu dieťaťa. „Keď sa nevie, že dieťa požilo baterku, môže vykrvácať za niekoľko minút,“ podotkol.

Pediatria , deti
Zdroj: TASR/Miroslav Košírer
Domov
Zdieľať
Diskusia